Olasz rakott krumpli
Egy új családtag érkezése új ízeket jelent gasztronómiai téren. Apukám barátnője évekig élt Olaszországban, és most főzött nekünk egy igazi olaszos rakott krumplit. Alapvetően nem sokban tér el a nálunk megszokott elkészítési módtól, mégis sokkal teltebb ízeket eredményez ez a fajta finomság. Érdemes adni neki egy esélyt, nem bonyolultabb, mint a hagyományos, mégis új és más. Nekünk nagyon bejött!
Olasz rakott krumpli
Hozzávalók:
- 2 kg krumpli
- 1 szép nagy szál kolbász (szalonna, bacon, akármi, ami kéznél van)
- só
- bors
- 1 csapott ek vegeta
- 15 dkg reszelt sajt
- 4 dl tejföl
- 7 db tojás
Elkészítés:
A krumplit lobogva forró, enyhén sós vízben héjastól félpuhára főzzük. Leszűrjük, ha kihűlt, megpucoljuk és felkarikázzuk. A kolbászt szintén felkarikázzuk.
Egy nagy tálba ütünk 3 tojást, sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk a vegetát, kevés reszelt sajtot és összekeverjük. Egy közepes tepsit kivajazunk. A krumplikat elkezdjük beleforgatni a tojásos elegybe, és szépen kirakjuk velük a tepsi alját. Mehet rá egy réteg felkarikázott kolbász. Majd újabb két tojást ütünk az elegybe, újra elkeverjük, újra beleforgatjuk a krumplikat, amelyekből újabb réteget teszünk a tepsibe. A változatosság kedvéért újabb réteg kolbász. A maradék tojásokat is beleütjük az elegybe, beleforgatjuk a maradék krumplikat, lefedjük vele az utolsó kolbászrétegeket. És már csak annyi a dolgunk, hogy a maradék reszelt sajtot összekeverjük a tejföllel és jól megkenjük vele a rakott krumplit (ha marad a tojásos elegyből, a tejfölös réteg előtt locsoljuk meg vele az ételt). Betoljuk a 180 fokra előmelegített sütőbe, ahol kb. 40 perc alatt készre sütjük. Ennyi, langyosra hűtjük, szeleteljük, és már lehet is falatozni a finomságot. Vigyázat, azonnali függőséget okoz!
Megjegyzések
Megjegyzés küldése