Lasagne

lasagne-013


Ebben a mocsok időben kinek van kedve kimenni a hidegbe, de ha már ilyen szépen beszorultunk a lakásba, üssük el az időt hasznosan, nincs igazam? Tökéletesen alkalmas időpont ez arra, hogy kipróbáljunk olyan recepteket, amelyekre az év más időszakában nincs időnk, mert több órába telik az elkészítése, macerás és egyáltalán. A lasagne pontosan ebbe a kategóriába tartozik, pláne, ha tradicionális olasz módon készítjük el. Lassan, komótosan, viszont olyan ízgazdagon, ahogyan az igazi mammák készítik a családjuknak a taljánok kies földjén. Ha van egy üres délutánunk, nosza, adjunk a kulináris orgiának, érdemes pepecselni ezzel az étellel, mert mennyeien finom!


Lasagne


 lasagne-009


Hozzávalók:



  • 1 kg darált hús (nálunk lapockából készült, de kinek mi tetszik)

  • 2 db tojás


  • 1,5 db szerecsendió

  • zsemlemorzsa

  • 2 db bolognai alap por

  • 1 tk oregánó

  • 1 tk bazsalikom

  • olívaolaj

  • 1 nagy vagy két kisebb hagyma

  • 50 dkg lasagne tészta

  • 2 csomag mozarella

  • 5 dkg reszelt sajt


Elkészítés:


A legmacerásabb részen túlesünk a legelején, utána már minden mókának és kacagásnak fog tűnni. Az lesz a harci feladat, hogy kis húsgolyócskákat készítsünk a bolognai szószhoz. Kerítünk egy nagyobb tálat, beletesszük a darált húst, a két tojást, kevés sót, belereszelünk 1,5 db szerecsendiót (soknak tűnik, de ehhez a húsmennyiséghez kell ennyi, hogy megfelelő ízhatást tudjunk elérni vele) és 1 ek zsemlemorzsát. Ruhaujj felgyűr, kézzel összekever, lelkileg felkészül arra, hogy a következő kb. fél órát azzal fogja tölteni, hogy kis golyócskákat készít ebből az emberes adag húsos cuccból. Kis fortély: kistányérba zsemlemorzsát szórunk, beletenyerelünk, golyócskát gyúrunk, amelyet meghempergetünk zsemlemorzsában, majd elkezdjük gyűjtögetni őkelméket. Nem áltatok senkit, minden létező szentet el fog hordani mindennek, mire eljut ehhez az állapothoz:


lasagne-003


Kifújjuk magunkat, és már állunk is neki a bolognai szósznak. A hagymát apróra vágjuk, kb. 1 dl olívaolajon üvegesre pároljuk egy hatalmas serpenyőben, belesorakoztatjuk a golyócskákat, összekeverjük, fedő alatt néhány percig pároljuk. Majd hozzáadjuk a két bolognai szósz alapot, összekeverjük, felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje, lefedjük, kb. fél óra alatt készre főzzük, miközben folyamatosan pótoljuk az elforrt vizet. Oregánóval, bazsalikommal ízesítjük. Ilyen lesz a végeredmény:


lasagne-005


 


Előfőzzük a lasagne lapokat: közepes lábosban vizet forralunk, minden lapot egy percig főzünk benne, majd egy tányérra sorakoztatjuk őkelméket (nincs szükség a teljes mennyiségre, csak kb. a 3/4 részére). Kerítünk egy közepes tepsit, olívaolajjal kikenjük. Az aljára és az oldalára mehetnek az előfőzött lasagne-lapok, majd a bolognai szósz 1/3-át elsimítjuk rajtuk, jöhet az apróra vágott mozarella 1/3 része. Majd újabb réteg lasagne - lap, bolognai szósz, mozarella, és a változatosság kedvéért még egyszer ugyanezt eljátsszuk, és miután teljesen megtelt a tepsink, már csak annyi a dolgunk, hogy a tetejét megszórjuk kevés reszelt sajttal, és már tolhatjuk is be a cuccot a 180 fokra előmelegített sütőbe, ahol kb. fél óra alatt készre sütjük. Közben csendesen ájuldozunk a konyhában terjengő isteni illatoktól, és már előre fenjük a fogunkat a fáradtságos munkával elkészített lakomára. És nem fogunk csalódni, mert ha langyosra hűlt, és felszeleteltük, azonnal elfelejtjük, hányszor átkoztuk el magunkat a hosszú elkészítési idő során, mindent megér az az ízorgia, ami elomlik a szánkban, amikor lenyeljük az első falatot ebből a mennyei finomságból. 


lasagne-007


 Jó étvágyat!

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Tarka bácsi

Cukormentes rumos sport szelet

Ferdinánd tekercs