Lencsefőzelék

lencsefozelek-001 lencsefozelek-007


Nem, nem hiszünk a babonákban, mi felvilágosult, modern emberek vagyunk, stb, stb. De azért ártani nem árthat, ha az év első napján lencsét eszünk, nehogy már ezen múljon a gazdaság és a szerencse nemdebár? Szóval az év természetesen egy jó kis lencsefőzivel indult nálunk, semmi extra, csak egy kis hétköznapi finomság, egy laza ebéd a soknapos trakta után. Kell ennél több?


Lencsefőzelék


lencsefozelek-007


Hozzávalók:



  • 50 dkg lencse

  • egy csipet só

  • 1 db húsleveskocka

  • 2 db babérlevél

  • 2 gerezd fokhagyma

  • 1 ek vegeta

  • víz 

  • 2 ek liszt+2 ek liszt

  • 1 tk pirospaprika

  • olaj

  • egy kevés tej


Elkészítés:


Egy nagy lábasba tesszük a lencsét, felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje, hozzáadjuk a babérleveleket, a vegetát, a húsleveskockát és a megtisztított fokhagymagerezdeket egészben. Csak annyi a dolgunk, hogy közepes lángon elkezdjük főzni a cuccot, és folyamatosan pótoljuk az elfőtt vizet. 


Ha már puha a lencse (kb. 40 perc), fogunk egy kis lábost, teszünk bele egy kevés olajat, hozzáadjuk a lisztet, és alacsony lángon barnára főzzük a rántást. Levesszük a tűzről, hozzákeverjük a pirospaprikát, majd egy szűrőn keresztül beletesszük a főzelékbe. Már csak annyi a teendőnk, hogy egy kevés tejjel elkeverjünk újabb 2 ek lisztet (lánykori nevén habarást készítünk), és azt is beleügyeskedjük a főzelékbe. És ennyi, készen vagyunk, megvárjuk, hogy felforrjon az étel, és elzárjuk alatta a gázt. Mi virslivel ettük, de akármilyen feltéttel fogyasztható. Egyszerű, de nagyszerű ebéd/vacsora!


lencsefozelek-002


Jó étvágyat!

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Tarka bácsi

Cukormentes rumos sport szelet

Ferdinánd tekercs