Lencsefőzelék
Nem, nem hiszünk a babonákban, mi felvilágosult, modern emberek vagyunk, stb, stb. De azért ártani nem árthat, ha az év első napján lencsét eszünk, nehogy már ezen múljon a gazdaság és a szerencse nemdebár? Szóval az év természetesen egy jó kis lencsefőzivel indult nálunk, semmi extra, csak egy kis hétköznapi finomság, egy laza ebéd a soknapos trakta után. Kell ennél több?
Lencsefőzelék
Hozzávalók:
- 50 dkg lencse
- egy csipet só
- 1 db húsleveskocka
- 2 db babérlevél
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 ek vegeta
- víz
- 2 ek liszt+2 ek liszt
- 1 tk pirospaprika
- olaj
- egy kevés tej
Elkészítés:
Egy nagy lábasba tesszük a lencsét, felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje, hozzáadjuk a babérleveleket, a vegetát, a húsleveskockát és a megtisztított fokhagymagerezdeket egészben. Csak annyi a dolgunk, hogy közepes lángon elkezdjük főzni a cuccot, és folyamatosan pótoljuk az elfőtt vizet.
Ha már puha a lencse (kb. 40 perc), fogunk egy kis lábost, teszünk bele egy kevés olajat, hozzáadjuk a lisztet, és alacsony lángon barnára főzzük a rántást. Levesszük a tűzről, hozzákeverjük a pirospaprikát, majd egy szűrőn keresztül beletesszük a főzelékbe. Már csak annyi a teendőnk, hogy egy kevés tejjel elkeverjünk újabb 2 ek lisztet (lánykori nevén habarást készítünk), és azt is beleügyeskedjük a főzelékbe. És ennyi, készen vagyunk, megvárjuk, hogy felforrjon az étel, és elzárjuk alatta a gázt. Mi virslivel ettük, de akármilyen feltéttel fogyasztható. Egyszerű, de nagyszerű ebéd/vacsora!
Jó étvágyat!
Megjegyzések
Megjegyzés küldése