Bede Anna: Vegabudapest (2016)


Az egészséges életmódra történő áttérés egyik mellékterméke, hogy az ember lánya egyre kevésbé kívánja a húst. Miért is tenné, hiszen ahogy egyre jobban beleássa magát a receptekbe, fokozatosan rájön, hogy igazából zöldségekből és gyümölcsökből is olyan ízorgiát lehet kihozni, ahogyan sohasem gondolta volna a kis ínyenc buksijával. Messze vagyok még a vegaságtól, de már elkezdett zavarni, hogy nálunk, Tatabányán nem nagyon van olyan hely, ahová beülhetnék egy jó kis húsmentes lakomára, vagyis a jövőben tuti biztos, hogy a megszokottnál jóval több budapesti gasztrotúrát fogok beiktatni az életembe. Igen ám, de mégis milyen éttermekbe érdemes beülni, ha nem akarok bosszúsan felállni az asztaltól? Erre a problémára jelent megoldást Bede Anna könyve, amelyben elég sok műfaj keveredik, de szerencsére nagyon jó arányban: étteremkalauz, interjúkötet és még receptek is találhatók benne. Nekem nagyon bejött.


Bede Anna neve a számomra megfelelő garancia volt a minőségre, hiszen nagyon jól ismerem az általa vezetett vega blogot, a Vegasztromániát, és természetesen a polcomon pihen az általa írt szakácskönyv is, amely telis teli van fantasztikusan egyszerű és fantáziadús receptekkel. Ezúttal arra vállalkozott, hogy feltérképezi Budapest legjobb vega vendéglátóhelyeit (pontosabban nem mindegyik hely teljesen húsmentes, de mindenhol megtalálják a számításaikat a növényi alapú táplálkozás lelkes hívei), amelyeket úgy vezet fel, hogy ismert művészekkel készít interjút a húsmentes életmódjukról. Egyáltalán nem lettek bulvár- és izzadtságszagúak ezek a beszélgetések, abszolút egy baráti társalgás hangulatát árasztják, nem térítik a népet az interjúalanyok, egyszerűen csak elmesélik, hogy ők hogyan élik a mindennapjaikat vegaként. Rendkívül széles a paletta a rocksztártól a színészig, és az érdekes és ízléses interjúkon túl az éttermekről is olvashatunk egy rövid összefoglalót, és utána egy receptet megosztanak velünk a tulajdonosok. 


A tartalom teljesen rendben van, a külcsín a Boook Kiadótól megszokott magas színvonalú, az egyetlen, ami nagyon nem tetszett, az a könyvet összefűző spárgaszerű valami, mert nem figyeltem oda, és sikeresen felsértettem vele a bőrömet, ami eléggé lerontotta az olvasmányélményt. Ettől eltekintve azonban egy nagyon jó könyvről van szó, amely műfaját tekintve igazi unikum, de legalább több célcsoport is megtalálhatja benne a neki tetsző témát. Mindenkinek ajánlom, minőségi kiadvány!


9/10

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Tarka bácsi

Cukormentes rumos sport szelet

Ferdinánd tekercs