Rumos gesztenyegolyó


Most már tényleg eltakarodhatna a tél, kinek hiányzik már a hideg, az, hogy nem lehet kimenni a lakásból, és különben és egyáltalán. Reggel depresszió közeli állapotban netezgettem (ma is csak filmnézés lesz és olvasás, mint mindig, de jó), amikor hirtelen megpillantottam egy fotót, és azonnal visszatért az életkedvem. Rendkívül ínycsiklandozó kis csokis golyócskák tárultak boldogsághormonra éhes szemeim elé, és azonnal tudtam, hogy ha hazaérek tornáról, ezt én el fogom készíteni. Így is történt, viharsebesen elkészült a finomság, amelynek már csak az emléke él a fényképeken, mert időközben eltűntek (apukámmal rekordidő alatt elpusztítottuk őket). Célszerű dupla adagot készíteni, ha egynél több személyre készítjük, mert nagyon gyorsan fogy...


Rumos gesztenyegolyó



Hozzávalók:



  • 25 dkg gesztenyepüre

  • 20 dkg darált keksz

  • 4 dkg (nyírfa) porcukor

  • 5 dkg vaj

  • 2 ek rum

  • cukrozatlan kakaópor 


Elkészítés:


Reggel kivesszük a mélyhűtőből a gesztenyepürét, amíg néhány órát teszünk-veszünk (tornázunk, elmegyünk kozmetikushoz, ilyenek), szépen kiolvad (vészhelyzetben betoljuk a mikróba és felmelegítjük, de hova siessünk egy hideg téli szombaton, nemdebár?). A vajat mikróban felolvasztjuk (persze lehet tűzhelyen is, de én kényelmes típus vagyok), langyosra hűtjük. És már meg is vagyunk az előkészületekkel.


Fogunk egy közepes tálat, beletesszük  a felolvadt gesztenyepürét, villával szépen összetörjük. Hozzáadjuk a cukrot, az olvasztott vajat, a darált kekszet (ez eredetileg nem szerepelt a receptben, de mivel elég folyós lett a massza, bele kellett valamit tenni, ami összefogja, és ezt találtam a spájzban), és a rumot. És ennyi, már csak annyi dolgunk van, hogy egy tányérba beleborítunk némi átszitált cukrozatlan kakaóport, a masszából golyócskákat gyúrunk kis kezünkkel, és meghempergetjük őket a kakaóporban. Miután megtörtént a kötelező minőségellenőrzés (mert ugye nem kockáztathatjuk be, hogy a családnak nem fog ízleni a nasi), betesszük a hűtőbe a tányérra sorakoztatott golyócskákat, és megpróbáljuk távol tartani tőlük családtagjainkat, amíg egy kicsit lehűlnek (mission impossible, de a remény hal meg utoljára), és már habzsolhatjuk a fincsi desszertet. Vigyázat, függőséget okoz!



Jó étvágyat!

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Tarka bácsi

Cukormentes rumos sport szelet

Ferdinánd tekercs