Egészséges(ebb) almás pite


Az almás pite a hétköznapok finomsága, átlengi a nagymama-illat, otthonosan telt ízei minden évszakban fel tudják dobni a napunkat. Azonban a hagyományos recept sajnos igazi kalóriabomba, dugig van cukorral és finom liszttel, ami nem tesz jót a kilóimnak, pláne most, hogy legnagyobb örömömre két számmal kisebb ruhákat hordok. Hedonista lévén azonban nem eszem ágában sincs lemondani a nasikról, főleg a nagy kedvenceimről, miért is tenném, hiszen néhány hozzávaló lecserélésével büntetlenül élvezhetem továbbra is az általuk nyújtott kulináris élvezeteket. Minimális változtatásokkal maximális ízélményt kaptam ettől a sütitől, az egyszerű, de nagyszerű kategóriában jelenleg ő vezeti nálam a toplistát. (A recept innen.)


Egészséges(ebb) almás pite



Hozzávalók:



  • 40 dkg teljes kiőrlésű tönkölybúza liszt

  • 1 cs sütőpor

  • 20 dkg vaj 

  • 13 dkg méz

  • 2,5 dl (kaukázusi) kefír

  • 1 csipet só

  • 6 db közepes alma

  • 1 tk fahéj

  • 5 dkg darált dió


Elkészítés:


Nem kell pánikolni, ez csak sima almás pite, záró bonyolultsági fokkal rendelkezik a recept, kezdő konyhatündérek is nyugodtan nekiállhatnak. Tehát, kerítünk egy nagy tálat beletesszük a lisztet, hozzáadjuk a sót és a sütőport, összekeverjük őkelméket. A hideg vajat felkockázzuk, beletesszük a lisztes elegybe és kis kezünkkel elmorzsoljuk. Mehet hozzá a (kaukázusi) kefír és  5 dkg méz (mérlegre kis mérőedényt ráállít,  mézet belecsurgat, így kényelmesen ki lehet mérni a szükséges mennyiséget), ruhaujj felgyűr, tésztát bedagaszt.


Az almákat meghámozzuk, egy kisebb tálba reszeljük a nagylyukú reszelőn. Hozzáadjuk a maradék mézet és a fahéjat, alaposan összekeverjük. 


A tésztát kettévesszük, lisztezett felületen közepes tepsi méretűre nyújtjuk az egyik felét, beletesszük a sütőpapírral kibélelt tepsibe, megszórjuk a darált dióval. Egyenletesen eloszlatjuk rajta az almás tölteléket,  majd a tészta másik felét is kinyújtjuk, ráhelyezzük a töltelékre. Már csak annyi a dolgunk, hogy villával jól megszurkáljuk a süti tetejét, és már mehet is a 180 fokra előmelegített sütőbe, ahol kb. 20 perc alatt készre sütjük (tűpróba és figyeljünk oda rá, mert a méz miatt hamar megég a tészta!). Ha kihűlt, megszórjuk porcukorral, felszeleteljük, és indulhat is a habzsi-dőzsi. Nagyon finom, és mivel egészséges (ebb) is, bátran lehet eszegetni belőle, úgyhogy gyorsan el fog fogyni.



Jó étvágyat!

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Tarka bácsi

Cukormentes rumos sport szelet

Ferdinánd tekercs