Stőhr Gréta: Gréta konyhája


A vegánok már a Bocuse D'or-on vannak, és abban, hogy ilyen nagy presztizsű gasztronómiai versenyen emelik ki a növényi alapú konyhát, nagy szerepe van annak, hogy a vegán szakácsok bebizonyították a szakmának és a laikus közönségnek egyaránt, hogy igenis lehet finoman és ínyenc módon főzni növényi alapanyagokból is. Ugyanakkor látni kell, hogy azért lehetett ilyen gyorsan népszerű ez az irányzat, mert az egészséges étkezés most nagyon divatos, és a sajnos egyre gyakoribb ételallergiás problémákra is megoldást nyújt. A trendnek megfelelően Budapesten is egyre több vegán vendéglátóhely nyílik (a Napfényes Étteremben én is jártam, a hawai pizzájuk isteni volt), ezek közül is az egyik legjobb a Great Bistro (igyekszem minél előbb eljutni oda, mert már nagyon kíváncsi vagyok rá), amelyet Stőhr Gréta igazgat, aki bloggerből lett étteremtulajdonos. Gréta receptjei korábban is tetszettek, ezért amikor megtudtam, hogy újra kapható a szakácskönyve, természetesen beszereztem. Nos, nem csalódtam, változatos és ínycsiklandozó receptek hada várja az olvasót benne, azonban a szerkesztés sajnos hagy kívánnivalókat maga után (elírások, szerkesztési hibák, kimaradt hozzávalók stb.), de ettől függetlenül jó kis szakácskönyv ez, amelyből kezdő házitündérek is gyorsan tudnak villantós reggelit vagy ebédet főzni.


Be kell szereznem egy aprítógépet (hallod, apu?:-)). Rám tökéletesen jellemző módon ezt sikerült leszűrnöm elsősorban ebből a könyvből, mert sok jó kis receptet találtam benne, amit mindenképpen kipróbálnék, de ehhez jelen pillanatban hiányzik ez az eszköz az amúgy jól felszerelt konyhámból. A legnagyobb tanulság az volt a számomra, hogy tényleg mindennek létezik a vegán változata, még a kedvenc somlói galuskám is elkészíthető növényi alapanyagokból. Meglepően sok ételleírással találkozhatunk ebben a nem túl vastag könyvben, sajnos nem mindegyikre jutott megfelelő hely, volt ahol elmaradt a fénykép, vagy kicsit összecsapott lett a hozzávalók leírása. A receptek amúgy jól követhetőek, nincs közöttük túlságosan bonyolult, minimális gyakorlattal is nyugodtan neki lehet állni az elkészítésüknek. A receptek egy-egy téma köré csoportosulnak, széles spektrumon mozognak, a reggelitől a desszertig minden műfajban találhatunk magunknak finomságokat.


Ki gondolta volna, hogy Jókai bablevesnek, a hortobágyi palacsintának, sőt, a májashurkának (!) is létezik vegán változata, és megdöbbentően egyszerű elkészíteni őket? Nem kevés utánajárással jár ugyan a hozzávalók beszerzése, de pl. egy spenótos muffinhoz  (szerelem volt első látásra, nekem ez kell!) mindent meg lehet venni egy bioboltban, és nem chili non corne-val kell kezdeni, egy bazsalikomos-paradicsomos bruschetta is jól tud esni egy hosszú munkanap után. Minőségi szakácskönyv, telisteli egyszerű és fantáziadús receptekkel, amelyet nem csak vegánoknak ajánlok, hanem mindenkinek, aki szeret kalandozni Kulináriában.


8/10

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Tarka bácsi

Cukormentes rumos sport szelet

Ferdinánd tekercs