Csokis tekert kalács


Olyan gyorsan elrohant a húsvét, hogy elmaradt a hagyományos kalácssütés, a mostani hosszú hétvégén  viszont már van idő alkotni egy kicsikét. Én ugyanis minden évben másik kalácsot sütök, és mivel tegnap eléggé mocsok idő volt és kellett egy kis lélekmelegítő, nem az volt a szempont, hogy egészséges legyen, hanem az, hogy csöpögjön a csokitól. Az áprilisi Vidék íze című újságban leltem rá a hangulatomnak megfelelő receptre, ami az egyszerű, de nagyszerű kategóriába tartozik, kevés melóval lehet vele nagyot villantani a család előtt, nem is lesz hosszú életű őkalácssága nálunk, az biztos, mert ezen felül még nagyon finom is. 


Csokis tekert kalács



Hozzávalók:


Tésztához:



  • 35 dkg liszt

  • 2 dkg élesztő

  • 1 ek cukor

  • 1 dl tej

  • 1 dl  langyos tejföl

  • 5 dkg olvasztott vaj

  • 1 csipet só


Töltelékhez:



  • 4 ek kakaó

  • 1 tk őrölt fahéj

  • 15 dkg cukor

  • 10 dkg olvasztott vaj


Tetejére:



  • 1 db tojás felverve


Elkészítés:


A tejet meglangyosítjuk a mikróban, hozzáadunk egy tk cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt, hagyjuk felfutni. Egy nagy tálba tesszük a lisztet, hozzáadjuk a cukrot, a csipet sót, a langyos tejfölt, az élesztős tejet. Ruhaujj felgyűr, tésztát bedagaszt, majd az olvasztott vajat is hozzáadjuk, és készre gyúrjuk a tésztát. Tiszta konyharuha, meleg hely, fél óra kelesztés.


A töltelék hozzávalóit összekeverjük egy kisebb tálban. A megkelt tésztát lisztezett felületen vékonyra nyújtjuk, rákenjük az olvasztott vaj felét, egyenletesen eloszlatjuk a töltelék felét. Most jön a fondorlat. A tészta két szélét behatjuk középen, és az így kapott felületre rákenjünk az olvasztott vaj másik felét, eloszlatjuk rajta a töltelék másik felét. És már csak annyi a dolgunk, hogy bejgliszerűen feltekerjük a durván kakaós tésztát, sütőpapírral kibélelt püspökkenyérformába tegyük, leterítjük tiszta konyharuhával és még negyed órát kelesztjük a már most rendkívül ínycsiklandozóan kinéző kalácskánkat. Ezután betoljuk a 180 fokra előmelegített sütőbe, ahol kb. 20 perc alatt készre sütjük (tűpróba!), óriási önfegyelemről tanúságot téve megvárjuk, amíg langyosra hűl, szeleteljük, habzsoljuk. Vigyázat, nagyon tömény, ne együnk belőle egyszerre sokat! El fog az fogyni szépen lassan is:-)



Jó étvágyat!

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Tarka bácsi

Cukormentes rumos sport szelet

Ferdinánd tekercs