Rakott karfiol


A hűtő leolvasztásának megvan az az előnye, hogy olyan kincsek kerülnek újra a szemünk elé, amelyekről már réges régen elfeledkeztünk. Jelen esetben egy zacskó mirelit karfiolon és zöldbabon sikerült jól meglepődnöm, és mivel már közel volt a lejárat, viharsebesen ki kellett találni, milyen formában vegyem magamhoz. Apukám barátnőjének javaslatára rakott karfiol került végül a tányérunkra, ami nem öt perc alatt készül el, ellenben isteni finom és laktató étek, amelyből olyan szép adagot sikerült készíteni, hogy a fülünk ketté fog állni, mire elpusztítjuk, de ennél nagyobb bajunk ne legyen. Mivel tele van zöldséggel, még egészséges is, bonyolultnak pedig végképp nem mondható, jó választásnak bizonyult őrakottsága. 


Hozzávalók:



  • 1 kg mirelit karfiol

  • 20 dkg rizs

  • 0,5 kg mirelit zöldbab

  • 70 dkg darált hús (lapocka)

  • 1 bögre (=2 dl) rizs

  • 1,5 db közepes vagy 1 db nagyobb hagyma

  • 2 db paradicsom

  • 1 db paprika

  • piros paprika

  •  piros arany

  • őrölt bors


  • vegeta

  • 4 dl tejföl

  • 10 dkg reszelt sajt


Elkészítés:


Nyitásnak megfőzzük a rizst, semmi extra, kevés olajon megdinszteljük, felöntjük dupla mennyiségű lobogó forró vízzel, mehet bele ízlés szerint a só és a vegeta, lefedjük, készre főzzük és meg is vagyunk.


Ezután a darált húsból nemes egyszerűséggel pörköltet készítünk, vagyis a hagymát apróra vágjuk, kevés olajon, pici sóval megdinszteljük, aztán jöhet az apróra vágott paradicsom és paprika, piros paprika, a husi, aztán ízlés szerint teszünk bele piros aranyat és őrölt borsot, kevés vízzel felöntjük, és készre főzzük.  Összekeverjük a rizzsel.


Előkapunk egy szép nagy fazekat, jó sok vizet lobogva forróvá teszünk benne, vegetát szórunk bele,  óvatosan belezúdítjuk a mirelit karfiolt és zöldbabot, és puhára főzzük. A jó hír az, hogy a pepecs melóval megvagyunk, a rossz az, hogy még össze kell állítanunk a finomságot, essünk is neki gyorsan.


Egy jénait, vagy nagyobb tortaformát kiolajozunk, megszórjuk szemlemorzsával. Egyenletesen eloszlatjuk az alján a darált hús 1/3-át, leszűrjük a zöldbabot és a karfiolt (ez utóbbit villával összetörjük), a fele mehet a húsos rétegre, megszórjuk kevés reszelt sajttal, újabb réteg husi, a zöldségek másik fele, kevés sajt, a tetejére a maradék hús. Az egészen egyenletesen eloszlatjuk a tejfölt, megszórjuk a maradék reszelt sajttal és már mehet is az egész cucc a 180 fokra előmelegített sütőbe, ahol kb. fél óra alatt készre sütjük. Nagy önuralomról tanúságot téve (nehéz, mert isteni illatokat áraszt magából) megvárjuk, amíg langyosra hűl, szeleteljük, és már habzsolhatjuk is a finom ebédet.



 Jó étvágyat!

Megjegyzések

  1. Biztos finom, viszont kimaradt belőle a rizs , amit legelőször főztünk meg. Ezt csak rászórjuk vagy összekeverjük a pörköltes husival ?

    VálaszTörlés
  2. Köszönöm az észrevételt, valóban kifelejtettem a rizst, javítottam a receptet, összekeverjük a pörköltes husival:-)

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Tarka bácsi

Cukormentes rumos sport szelet

Ferdinánd tekercs