Túrós zsemle másként


Nem, nem túrós pite, ez bizony túrós zsemle, csak győriesen. Nagy gyerekkori kedvencemet én is készítettem már a klasszikus módon, vagyis zsemlét kikapar, töltelékkel megtölt, tepsibe betol, behabzsol. Aztán egyszer apukám barátnője küldött nekem egy olyan változatot, amely külsőre egyáltalán nem hasonlított a túrós zsemlére, de annyira finom volt, hogy muszáj volt megtanulnom az elkészítését. Mivel ma gulyásleves készült nálunk, ahhoz ez a finomság tökéletes második fogás volt, és egyben desszertnek sem volt utolsó, vagyis a héten nuku süti, toljuk ezerrel a túrós zsemlét. Egyáltalán nem bonyolult elkészíteni és isteni finom, biztosan nem lesz hosszú életű...



Hozzávalók:



  • 7 db zsemle

  • 2 tojás

  • 2 dl + 1 l tej

  • 3 csomag vaníliás cukor

  • 50 dkg túró

  • 3 ek tejföl

  • 4 ek (nyírfa) cukor (vagy annak megfelelő édesítő)

  • csipet só


Elkészítés:


A zsemléket kettévágjuk, a belsejüket kikaparjuk (villával célszerű, de kinek mi tetszik). Egy tepsit kiolajozunk, belesorakoztatjuk a fél zsemledarabokat. Egy nagyobb tálba tesszük a belsejüket, meglocsoljuk 2 dl meleg tejjel, 1 percig állni hagyjuk, aztán villával jól kikeverjük. Mehet bele a 2 tojássárgája, a 3 db vaníliás cukor, a 4 ek (nyírfa) cukor, a túró, simára dolgozzuk a cuccot, aztán hozzáadjuk a 3 ek tejfölt. A tojásfehérjéből és a csipet sóból kemény habot verünk (éljen a kézi robotgép, megcsinálja helyettünk, de aki karra akar gyúrni, essen neki nyugodtan kézi habverővel), és óvatosan beleforgatjuk a túrós keverékbe.


A túrós krémet egyenletesen eloszlatjuk a zsemlék belsejében, és most jön a fondorlat. 1 liter tejet felmelegítünk szépen, és merőkanállal a zsemlék mellé (nem rá!) kanalazzuk a tepsibe, villát ragadunk, és jól belenyomkodjuk a zsemléket a tejbe, hogy tutira átjárja a folyadék. Kap 15 percet beízesülni, aztán betoljuk a 180 fokra előmelegített tepsibe, ahol kb. fél óra alatt készre sütjük. Akkor jó, ha a közepe is megsült. Már csak annyi dolgunk van, hogy megvárjuk, amíg langyosra hűl a finomság (nem könnyű, mert isteni illatokat áraszt magából), szeleteljük és az utolsó morzsáig eltüntetjük. Vigyázat, függőséget okoz!



Jó étvágyat!

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Tarka bácsi

Cukormentes rumos sport szelet

Ferdinánd tekercs