Burgonyagnocchi paradicsomos raguval


Viharos erejű szél ellen védekezzünk dolce vitával! Mocsok egy időjárás van nálunk, Tatabányán, reggel kinéztem az ablakon, és viharsebesen stornoztam a reggeli tornát, és eldöntöttem, hogy a lábam nem teszem ki a házból. Inkább toltam egy kis olaszos életérzést, amelyet egy nagyon finom ebéddel abszolváltam. Az egész úgy kezdődött, hogy kaptam egy kiadótól recenzióra egy olasz szakácskönyvet, és első pillantásra szerelembe estem a gnocchival, amelyet sokszor ettem már, de még sohasem készítettem. Az eredeti terv egy vajas-zsályás változat lett volna, de apukám barátnője - aki évekig élt Olaszországban - rábeszélt, hogy készítsünk hozzá egy jó kis paradicsomos ragut. Neki is álltunk, el is pepecseltünk vele rendesen, de megérte, mert igazi ízorgia lett a végeredmény. Nincs benne semmi extra, egyszerű, de nagyszerű kategória, hiába készült belőle emberes mennyiség, szerintem nem lesz hosszú életű nálunk ez a talján finomság...


Burgonyagnocchi paradicsomos raguval



Hozzávalók:


Raguhoz:



  • 6 szelet tarja (vegák nyugodtan elhagyhatják, önmagában is megállja a helyét a paradicsomos ragu)

  • 4 dl (egy kis üveg)  passata muti (olasz paradicsomé)

  • 2 db olasz szálzeller

  • 1 tk bazsalikom (ízlés szerint, mi nem szeretjük nagyon fűszeresen)

  • 1 tk oregano (ld. előző sor)

  • só 

  • 4 dl víz

  • 1 kis fej vöröshagyma

  • 1 dl olívaolaj


Gnocchihoz:



  • 1,5 kg krumpli

  • 2 db tojás


  • 50 dkg liszt


Tetejére:



  • parmigiano sajt (természetesen a trappista is megteszi, de ettől lesz igazán olaszos az ízhatás)


Elkészítés:


Jó ízekhez idő kell, ennek a ragunak kb. 2 óra szükségeltetik, hogy elkészüljön, vagyis vele kezdjük a munkát. Egy nagyobb serpenyőben felforrósítjuk az olívaolajat, mehet bele az olasz paradicsomlé, a két szálzeller és a vöröshagyma egyben, a bazsalikom, az oregano és a só. Összerottyantjuk őkelméket, aztán felöntjük 4 dl vízzel, beletesszük a hússzeleteket, lefedjük, és időnként kevergetve és kóstolgatva készre főzzük (akkor jó, ha a husik már teljesen puhára főttek a paradicsomos lében).


Amíg a ragunk elvan magában, nekiállunk a gnocchi gyártásnak. Nem kell pánikolni, ugyanúgy készül, mint a mi a nudlink, csak van benne egy kis csavar. Tehát a krumplit héjában megfőzzük enyhén sós vízben, leszűrjük, áttörjük. Egy nagy tálba tesszük, hozzáadjuk a tojásokat, egy tenyérnyi sót, és több adagban a lisztet. Összegyúrjuk a tésztát, majd lisztezett felületen kinyújtjuk, csíkokra vágjuk, amelyeket kicsire felszeletelünk, a tésztadarabokat összegömbölyítjük. És most jön a varázslat: fogunk egy villát, megfordítjuk, és végighúzzuk a kis golyóbison. Össze fog egy kicsit tekeredni a cucc, és lesz benne egy kis minta is, nemcsak finom lesz, hanem látványos is. Már csak annyi a dolgunk, hogy enyhén sós vízben kifőzzük a gnocchit, megvárjuk, amíg elkészül a paradicsomos ragu, összeborítjuk a kettőt, megszórjuk a tetejét sajttal, és már kész is a finom ebéd.


Nálunk a tészta feléből burgonyás pogácsa készült, nem a tepsis változat, hanem a serpenyőben olajban kisütős módozat. Hatalmas adag lesz ebből a mennyiségből, és mivel eléggé laktató étel, egy darabig ellesz vele a család.



Jó étvágyat!

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Tarka bácsi

Cukormentes rumos sport szelet

Ferdinánd tekercs