Császárzsemle
Újabban nagyon rászoktunk a császárzsemlére, szinte minden hétvégén vásárolunk belőle a Sparban a reggelihez. Azonban a házi készítésű péksütinél semmi sem jobb, ezért nagyon megörültem, amikor az e havi Nők Lapja Konyhában találtam receptet, amelyben az egyetlen bonyolult dolog a formázás volt. Mivel ma amúgy is sütős-főzős napot tartottunk, őt is felvettük a menübe, és mivel jól sikerült, szerintem el fog még néhányszor készülni a továbbiakban. Egyszerű, gyors, finom, semmi extra, de mégis fel tud dobni egy dögunalmas vasárnapi reggelit.
Hozzávalók:
- 50 dkg liszt + a formázáshoz
- 1 tk só
- 1 csomag szárított élesztő
- 5 dkg vaj
- 1 dl natúr joghurt
- kb. 2 dl langyos víz (amennyit a tészta felvesz)
- 1 tojás a tetejére
Elkészítés:
Egy nagy tálba tesszük a lisztet, hozzáadjuk a sót és az élesztőt, összekeverjük. Hozzáadjuk az olvasztott vajat, a joghurtot, és lassan adagolva a langyos vizet. Ruhaujj felgyűr, tésztát bedagaszt, tiszta konyharuhával letakar, elküld szundizni 1,5 órára.
A megkelt tésztát 8 felé vesszük. Lisztezett felületen mindegyikből hosszú, duci rudakat sodrunk, majd jön a neheze: a csavarás. Tehát a taktika: nemes egyszerűséggel csomót kötünk a hosszú tésztából, majd a két végét az aljára tapasztjuk, és ennyi volt, már sorakoztathatjuk is őket egy sütőpapírral bélelt tepsire. Még 30 perc pihi jár nekik konyharuhával letakarva, majd a felvert tojást összekeverjük egy tk vízzel, és szépen megkenegetjük velük a zsemléket. Már mehetnek is a 180 fokra előmelegített sütőbe, ahol kb. 20 perc alatt készre sütjük őket.
Jó étvágyat!
Megjegyzések
Megjegyzés küldése