Császárzsemle


Újabban nagyon rászoktunk a császárzsemlére, szinte minden hétvégén vásárolunk belőle a Sparban a reggelihez. Azonban a házi készítésű péksütinél semmi sem jobb, ezért nagyon megörültem, amikor az e havi Nők Lapja Konyhában találtam receptet, amelyben az egyetlen bonyolult dolog a formázás volt. Mivel ma amúgy is sütős-főzős napot tartottunk, őt is felvettük a menübe, és mivel jól sikerült, szerintem el fog még néhányszor készülni a továbbiakban. Egyszerű, gyors, finom, semmi extra, de mégis fel tud dobni egy dögunalmas vasárnapi reggelit.



Hozzávalók:



  • 50 dkg liszt + a formázáshoz

  • 1 tk só

  • 1 csomag szárított élesztő

  • 5 dkg vaj

  • 1 dl natúr joghurt

  • kb. 2 dl langyos víz (amennyit a tészta felvesz)

  • 1 tojás a tetejére


Elkészítés:


Egy nagy tálba tesszük a lisztet, hozzáadjuk a sót és az élesztőt, összekeverjük. Hozzáadjuk az olvasztott vajat, a joghurtot, és lassan adagolva a langyos vizet. Ruhaujj felgyűr, tésztát bedagaszt, tiszta konyharuhával letakar, elküld szundizni 1,5 órára.


A megkelt tésztát 8 felé vesszük. Lisztezett felületen mindegyikből hosszú, duci rudakat sodrunk, majd jön a neheze: a csavarás. Tehát a taktika: nemes egyszerűséggel csomót kötünk a hosszú tésztából, majd a két végét az aljára tapasztjuk, és ennyi volt, már sorakoztathatjuk is őket egy sütőpapírral bélelt tepsire. Még 30 perc pihi jár nekik konyharuhával letakarva, majd a felvert tojást összekeverjük egy tk vízzel, és szépen megkenegetjük velük a zsemléket. Már mehetnek is a 180 fokra előmelegített sütőbe, ahol kb. 20 perc alatt készre sütjük őket. 



Jó étvágyat!

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Szaftos rakott krumpli

Menzás tejbegríz kakaóval

Epres polentatorta