Márványkuglóf


Ma reggel úgy ébredtem, hogy kuglófot akarok sütni. A család nagyon nem tiltakozott, amikor reggeli közben bejelentettem ezen szándékomat (nem szokott...), úgyhogy már csak egy receptet kellett keresnem, mivel biztos voltam benne, hogy jól felszerelt kis kamrában minden hozzávaló adott a finomság elkészítéséhez (jól megszervezett vásárlás, átgondoltan feltöltött készletek, ennyi a titok). Sokáig nem kellett törnöm a buksimat a megoldáson, mert pont a napokban lapoztam át az e havi Vidék Íze receptmagazint, amelyben jó sok kuglófrecept kellette magát, csak rá kellett böknöm az egyikre. Csokoholista lévén naná, hogy a kakaós-márványos változatra esett a választásom, és mivel nem volt túl komplikált az összeállítás, hamarosan már illatozott a konyha a sütőben süldögélő kuglóftól. Egyszerű, gyors, egy kis tejjel/kakaóval/teával tökéletes reggeli/vacsora.


Márványkuglóf



Hozzávalók:



  • 30 dkg liszt (mivel már régen sütöttem kuglófot, ezúttal sima liszttel készült, de fehér tönkölyliszttel is tökéletes, csak mivel az a lisztféle töményebb tésztát eredményez, eggyel több tojást javaslok az elkészítéshez)

  • fél csomag sütőpor

  • 1 csipet só

  • 25 dkg puha vaj

  • 15 dkg cukor (náluk sorbittal készült, de bármilyen édesítőszerrel helyettesíthető)

  • 4 db tojás

  • 1 csomag vaníliás cukor

  • 3 ek kakaópor

  • 2-3 ek tej/tejszín

  • vaj és liszt a formához 


Elkészítés:


Szétválasztjuk a tojásokat. A fehérjéből kemény habot verünk. A sárgájákat egy pici tálkába gyűjtögetjük, mert később lesz rájuk szükség. Egy nagyobb tálba tesszük a puha vajat, a cukrot (sorbitot) és a vaníliás cukrot, kézi robotgépet ragadunk, és habosra keverjük őket, majd egyesével hozzáadjuk a sárgájákat. Egy harmadik tálban (csak hogy legyen mit mosogatni) összekeverjük a lisztet, a sót és a sütőport, és apránként hozzáadagoljuk a vajas krémhez. Fakanalat ragadunk, egy kevés fehérjehabbal fellazítjuk a tésztát, aztán a maradékot óvatosan beleforgatjuk hogy ne törjük össze a habot. Előkapunk még egy tálat (áldott légy mosogatógép!), kettévesszük a tésztát, az egyik marad sima, a másikba óvatosan beleszitáljuk a kakaóport, hozzáadjuk a tejet, és összekeverjük. 


Egy nagyobb kuglófformát kivajazunk és kilisztezünk. Ha nagyon precízen akarunk márványozni, akkor kanalanként adagoljuk egymás után a sima és a kakaós tésztát, de akar a halál ennyit pepecselni, az én módszerem az, hogy először a sima tésztát borítom bele a formába, aztán mehet rá a kakaós tészta, fogok egy villát, és szépen átkavarom őket néhányszor. És ennyi, készen vagyunk, mehet a kuglófunk a 180 fokra előmelegített sütőbe, ahol kb. fél óra alatt készre sütjük (tűpróba, akkor jó az állag, ha a közepébe bökött fogpiszkálóra nem tapad semennyi tészta). Kihűtjük, tányérra borítjuk, megszórjuk porcukorral, szeleteljük, habzsoljuk. Kis vasárnapi lélekmelengető finomság.



Jó étvágyat!

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Tarka bácsi

Cukormentes rumos sport szelet

Ferdinánd tekercs