Olasz vitaminbomba


Közeleg a tél, ideje feltölteni a vitaminraktárainkat. Sok mindent kipróbáltam már a műfajban, de az olaszok vitaminbombája, amivel most kísérleteztünk, nagyon bejött. A brodo vegetale névre hallgató finomság igazából egy felturbózott smoothie, az olaszok előételként vagy vacsorára fogyasztják. Semmi extra nincs benne, zöldségeket összefőz, leturmixol, és már tolhatjuk is a vitamint. Apukám barátnőjétől származik a recept, aki évekig élt Olaszországban, elvileg apró tésztával kellene fogyasztani, de lustaság fél egészség alapon én csak simán koprás kenyérrel fogyasztom minden nap vacsorára. Elég rémesen néz ki, de nagyon finom!


Hozzávalók:



  • 50 dkg mirelit spenót

  • 8 db paradicsom

  • 6 db sárgarépa

  • 3 db kisebb vöröshagyma egészben (megpucolva természetesen)

  • 1 db jégsaláta

  • 1,5 csomag szálzeller

  • víz


  • tetejére  reszelt sajt (parmigiano az igazi, a jó fűszeres íze miatt, de természetesen a trappista is megteszi)


Elkészítés:


Apróra vágjuk a zöldségeket, a jégsalátát négy felé vágjuk. Kerítünk egy jó nagy fazekat, mindent belehalmozunk, felöntjük annyi  enyhén sós vízzel, hogy ellepje a cuccot. Közepes lángon addig főzzük, amíg puhára fő minden hozzávaló (ez kérem slow food, kb. 2 órát kell rászámolni). 


Ha szép puhára főttek a zöldségek elzárjuk a gázt, és ügyesen átöntjük őket  kevés vízzel együtt a turmixgépbe (több részletben), gombot megnyom, simára turmixol, akkor jó, ha olyan az állaga, mint egy krémlevesnek. És ennyi, készen vagyunk, tálkába mérünk egy adagot, jól megszórjuk reszelt sajttal, és már habzsolhatjuk is a finom és egészséges vitaminbombát. Akármilyen zöldségből készíthető, nálunk most azért ezek a hozzávalók kerültek bele, mert őket kaptuk a Sparban. A borzalmas szín a paradicsomnak és a répának köszönhető, ha zöld zöldségekből készítjük,  szép zöld lesz a színe is. 



Jó étvágyat!

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Tarka bácsi

Cukormentes rumos sport szelet

Ferdinánd tekercs