Lángos


Nem lett elfelejtve a gasztroblog, csak annyira túlmértük a karácsonyi bevásárlást, hogy eddig a maradékokat éltük fel, vagyis nem nagyon kellett tüsténkedni a konyhában. Azonban ebben a mocsok időben kellett egy kis lélekmelegítő, ezért kitalálásra került családilag, hogy süssünk lángost, mert sok minden készült már eddig a konyhában, de ez még nem (palacsintamániások vagyunk, lángost utoljára a Balcsin ettem tavaly ősszel nosztalgiából). Szerencsére nem kellett semmit sem a véletlenre bíznunk, apukám barátnőjének a lányának van egy jól bejáratott receptje, az vettük alapul, és láss csodát, működött. Meglepően egyszerűen elkészíthető a tésztája, csak a formázással kell egy kicsit ügyködni, és a sütés viszi az időt, de alapvetően nincs túl sok meló vele, és isteni finom, úgyhogy felvéve a családi kedvencek közé. Az első sütés két hete történt, akkor készültek a képek, de a mai ebéd is ez lesz, szóval amíg nem jön be a meleg, azt hiszem el fog még készülni néhányszor ez a finomság nálunk.


Lángos



Hozzávalók:



  • 3 dkg élesztő

  • 1 tk cukor

  • 5 dl tej

  • 1 kg liszt

  • 2 dl tejföl

  • 1 ek só


Elkészítés:


A tejet meglangyosítjuk a mikróban vagy a tűzhelyen (én mikrózni szoktam, mert egyszerűbb, de kinek mi kényelmes ugye), beletesszük a cukrot. belemorzsoljuk az élesztőt és felfuttatjuk. Egy nagy tálba tesszük a lisztet (stréberek szitálhatják, én ehhez túl kényelmes vagyok), hozzáadjuk a sót, a tejfölt, valamint a tejes élesztőt és szépen begyúrjuk a tésztát, amelynek nem túl lágynak kell lennie. Tiszta konyharuha, meleg hely, fél óra kelesztés.


A megkelt tésztát ketté vesszük, az egyik felet kedvünk szerinti nagyságú darabokra vágjuk, és egyenként fél centi vastagra nyújtjuk. Most jön a fondorlat. A kerekre nyújtott kis tésztadarabokat kézzel széthúzogatjuk, majd szépen beletesszük egy serpenyőben hevített olajba, és kisütjük. Ha nem akarjuk elkészíteni az egész mennyiséget, a maradékot kiolajozott zacskóba téve egy héten keresztül tárolhatjuk a hűtőben. Mindenkit megnyugtatnék, hogy mi voltunk olyan belesek, hogy a teljes adagot kisütöttük és viharsebesen el is fogyott. Kedvünk szerint dekorálhatjuk a lángosokat tejföllel, sajttal, fokhagymával, én nemes egyszerűséggel a maga csupaszságában szeretem fogyasztani. Egyszerű, de nagyszerű finomság, igazi kis hétvégi csoda.



 


Jó étvágyat!

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Tarka bácsi

Cukormentes rumos sport szelet

Ferdinánd tekercs