Burgonyaberé (lánykori nevén tócsni)


Együnk berét! Általában elég jó beszélőkével rendelkezem és a szókincsem sem a Mariana-árok alján szokott szomorkodni, de erre a kérdésre a reggeli torna után nem kicsit csapzottan hazaérve csak ennyit tudtam kipréselni magamból: "Mit?" Hát berét! Némi internetes kutakodás, valamint a győri és tatabányai ételnevek közötti eltérések tisztázása után kiderült, hogy apukám barátnője arra gondolt, hogy a már tegnap elkészült borsóleves mellé süthetnénk egy adag tócsnit.  Nem tiltakoztam túlságosan, és mivel még soha nem készült a konyhámban ilyen (édesszájú a család, miért sütnék sós finomságot, nemdebár?), belevágtunk a projektbe, jelentem teljes sikerrel, a végeredmény olyan fincsi lett, hogy már csak mutatóban akad néhány darab a szerencsére időben lefotózott tócsnihegyből. Egy egyszerű, de nagyszerű nasi, amely a maga hétköznapiságában magasabb dimenzióba emelte a szombati ebédet, jó ötlet sohasem rossz, nem igaz?


Burgonyaberé (lánykori nevén tócsni)



Hozzávalók



  • 1,5 kg burgonya

  • 2 db tojás

  • 4 mokkáskanál só

  • 2 dl tejföl

  • 7 evőkanál liszt + 2 evőkanál a tetejére

  • kevés őrölt bors

  • 5 gerezd fokhagyma vagy fél evőkanál fokhagymakrém


Elkészítés


Essünk túl az elején a mocskos melón, pucoljuk meg a krumplit és reszeljük le (természetesen nekem edzés utáni bedurrant izmokkal kellett előadni a mutatványt, sok eszem van tényleg), üssük bele a két egész tojást, tegyük bele a sót, a fokhagymakrémet, 7 púpozott evőkanál lisztet, az őrölt borsot és a tejfölt. Fakanállal avagy rusztikusan puszta kézzel, feltűrt ruhaujjal keverjük össze a masszát. Tegyünk a tetejére két evőkanál lisztet, hogy ne barnuljon be a cucc.


Serpenyőben olajat hevítünk (amelynek forrónak kell lennie a sütés teljes időtartama alatt).  egy nagyobb kanállal egy szép adag masszát teszünk bele, kicsit meglapogatjuk, majd néhány perc alatt mindkét oldalát megsütjük. És ennyi, már csak idő kérdése, amíg minden darab tócsnit megsütünk, megvárjuk, amíg langyosra hűl, és már falatozhatjuk is a finomságot.



Jó étvágyat!

Megjegyzések

  1. Magyari Sámuel2018. december 9. 4:06

    A nejem durva reszelőn reszeli le a krumplit és a fenti adaghoz még két nagyobb sárga répát is hozzáreszel.
    Tejfölösen,vagy csak simán kovászos uborkával,esetleg hordós káposztával isteni.

    VálaszTörlés
  2. Juhász József2018. december 9. 4:11

    Én megkenem tejföllel és reszelt sajtot is szórok rá! Tegytek igy ti is, nem bánjátok meg! :)

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Tarka bácsi

Cukormentes rumos sport szelet

Ferdinánd tekercs