Előbejgli (avagy álruhás bejgli)
Igen kedves olvasó, jól látod, az ott a képen kakaós csiga és nem bejgli. Ámde nálunk mégis előbejgliként került be a kedvencek közé, azon oknál fogva, hogy úgy terveztük, ma kerül sor a karácsonyi bejgli elősütésére, de úgy alakult, hogy apukám tegnap beállított két rúd bolti verzióval, így okafogyottá vált a dolog, azonban a sütést nem akartuk lefújni, csak az alanyt cseréltük le apukám barátnője lányának kakaós csiga receptjére. Viszont agyban nem sikerült átállnunk a dologra, és mindenki csak bejgliként emlegette az elkészítés során szegény csiguszokat, úgyhogy átkereszteltük őket előbejglire. Egyszerű, de nagyszerű finomság, nekünk ízlett, nem lesz hosszú életű ez a szép adag csigaság sem nálunk, az tuti...
Előbejgli
Hozzávalók:
Tésztához:
- 55 dkg liszt
- 2,5 dl tej
- 2,5 dkg élesztő
- 1 ek méz
- 5 ek cukor
- 1 db tojás
- 7 dkg olvasztott vaj
- csipet só
Töltelékhez:
- 5 dkg olvasztott vaj
- cukrozott kakaó
Tetejére:
- 2 dkg olvasztott vaj
- vaníliás cukros tej
Elkészítés:
Semmi extra sincs az elkészítésben, egy sima kelt tésztát kell összehoznunk. 1 dl langyos tejbe teszünk egy kiskanál cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt, és felfuttatjuk. Egy nagyobb tálban összekeverjük a lisztet a sóval, hozzáadjuk a cukrot, a tojás, a mézet, az olvasztott vajat, a maradék 1,5 dl langyos tejet, végül az élesztős tejet. Ruhaujj felgyűr, tésztát begyúr, tiszta konyharuha, fél óra pihizés.
A megkelt tésztát lisztezett felületen kinyújtjuk, megkenjük az 5 dkg olvasztott vajjal, eloszlatjuk rajta egyenletesen a cukrozott kakaót (én azt mondom, minél több, annál jobb, de mindenki az ízlése szerint válassza meg a mennyiséget), bejgliszerűen feltekerjük, szeleteljük. A csiguszokat sütőpapírral bélelt tepsibe sorakoztatjuk, megkenjük a 2 dkg olvasztott vajjal, és 20 percig kelesztjük. Ezután betoljuk őkelméket a 180 fokra előmelegített sütőbe, kb. 10 perc után megkenjük őket a vaníliás cukros tejjel, majd készre sütjük (tűpróba!). És ennyi, készen vagyunk, hatalmas önmérsékletről tanúságot téve megvárjuk, amíg langyosra hűlnek, és már indulhat is a habzsi-dőzsi. Hétköznapi gasztrocsoda.
Jó étvágyat!
Megjegyzések
Megjegyzés küldése