Sport szelet


Térdig járunk a sütiben, de ez persze egyáltalán nem akadályozott meg bennünket abban, hogy összedobjunk még egy kis finomságot. Évek óta nem sütünk karácsonykor, hanem felpakolunk egy szép nagy adag édességet és némi sósságot Tatabánya legjobb cukrászdájából, a Stop-ból, ami valamilyen titokzatos módon mindig eltűnik a három napos ünnep végére. Idén is így tettünk, azonban a 25-i sütés-főzés közepette a család megszavazta, hogy most és azonnal Sport szelet kell és kész, és imigyen is történt. A recept apukám barátnőjének lányától származik, egyszerű és gyorsan elkészíthető finomság, mégis viharsebesen lába kélt a nagy karácsonyi trakta közepette. Inkább nem gondolok arra, hogy holnap reggel tornázni kell menni....


Sport szelet



Hozzávalók:



  • 50 dkg darált keksz

  • 4 csapott ek kakaópor

  • 25 dkg Ráma margarin

  • 20 dkg kristálycukor (természetesen lehet helyettesíteni egészségesebb verziókkal is, de karácsonykor nálunk nincs diéta)

  • 2 dl tej

  • két kupica rum

  • egy nagy tábla torta bevonó

  • 2 ek olaj


Elkészítés


Egy nagyobb tálba tesszük a darált kekszet, rászitáljuk a kakaóport (különben csomós lesz a cucc). Egy közepes edényben összemelegítjük a vajat a cukorral és a tejjel, úgy, hogy a vaj és a cukor elolvadjon. A kulimászt azon melegében ráöntjük a kakaós kekszre, hozzáadjuk a rumot és alaposan összedolgozzuk. És ennyi, készen is van a süti tésztája.


Egy kisebb tepsit kibélelünk sütőpapírral (hogy ne ragadjon bele a tészta), beleöntjük a masszát és jól belenyomkodjuk. Betesszük a hűtőbe pihizni, amíg elkészül a csokimáz. Ez a művelet sem túl bonyolult, gőz felett összeolvasztjuk a torta bevonót az olajjal, és már csak annyi a dolgunk, hogy rákenjük a tészta tetejére. Kb. két óra kell neki a hűtőben, amíg összeérnek az ízek, aztán lehet szeletelni és habzsolni. Egyszerű, de nagyszerű finomság, vigyázat, nagyon fogy!



Jó étvágyat!

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Tarka bácsi

Cukormentes rumos sport szelet

Ferdinánd tekercs