Fahéjas tejbegrízzel töltött kuglóf


Ha az ember lánya úgy ébred, hogy fahéjas tejbegrízzel töltött kuglófot akar sütni, akkor azt is fogja tenni, akkor is, ha amúgy eszméletlen mennyiségű nasi található a házban. Fogalmam sincs, honnan jutott eszembe ez az utoljára sok-sok éve készült finomság (a recept innen), de kellett és kész. Úgyhogy reggeli után neki is álltam rögvest, és bár csöppet aggódtam amiatt, mert hangyányit túlkelt a tészta, de felesleges volt, mindenkinek ízlett a végeredmény a családban. Kicsit macerás elkészíteni, de ebben a hidegben úgysem nagyon lehet kültéri programot szervezni, úgyhogy nyugodtan lehet kísérletezgetni a konyhában.



Hozzávalók:


Tésztához:



  • 50 dkg liszt

  • 2,5 dkg élesztő

  • 3 dl tej

  • 8 dkg cukor (nálunk szorbittal készült)

  • 1 cs vaníliás cukor

  • 1 tojássárgája

  • 1 dl tejszín

  • 5 dkg vaj (olvasztva)

  • 1 citrom reszelt héja (nem volt itthon, egy löttyintésnyi citromlével helyettesítettem)

  • csipet só


Töltelékhez:



  • 5 dl tej

  • 8 dkg búzadara

  • 8 dkg cukor (szorbit)

  • 1 tk őrölt fahéj

  • csipet só


Elkészítés:


Igazából ez a kuglóf két kisebb kalácsból áll, vagyis az első lépés az, hogy összedobunk egy kalácstésztát. A tejet mikróban meglangyosítjuk, hozzáadunk 1 tk cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt és felfuttatjuk. A lisztet egy nagy tálba tesszük, hozzáadjuk a sót, a cukrot (szorbitot), a vaníliás cukrot, a tejszínt, a citromhéjat (levet), az olvasztott vajat és végül az élesztős tejet. Ruhaujj felgyűr, tésztát bedagaszt, tiszta konyharuha, egy óra szundi.


Amíg kel a tészta, elkészítjük a fahéjas tejbegrízt. A tejet a csipet sóval felforraljuk, egy kisebb tálban összekeverjük a búzadarát a cukorral (szorbittal), takarékra tesszük a lángot, hozzáadjuk a cukros búzadarát, az őrölt fahéjat és sűrűre főzzük. Én dupla adagot készítettem, így máris elkészült a vacsora is.


Na és most jön a fondorlat. A megkelt tésztát megfelezzük. Az egyik részt lisztezett felületen kinyújtjuk, három részre vágjuk, megkenjük a fahéjas tejbegríz felével. A csíkokat feltekerjük, összefonjuk őket. A kuglófformát kivajazzuk, és az imént elkészített kalácskát szépen beletuszkoljuk. A tészta és a tejbegríz másik felével ugyanígy járunk el. Konyharuhával letakar, még 30 percig keleszt (ha valaki hozzám hasonlóan picit túlkelesztette a tésztát, ezt a lépést nyugodtan hagyja ki), majd 180 fokra előmelegített sütőbe toljuk a kuglófot, ahol kb. 40 perc alatt készre sütjük (tűpróba!).  Mondtam, hogy van vele meló, de érdemes rászánni az időt, mert nagyon finom!


 



Jó étvágyat!

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Tarka bácsi

Cukormentes rumos sport szelet

Ferdinánd tekercs