Szilveszteri mentős süti


Ha az ember lányának kutyusa van, nincs gondja a szilveszteri bulira, mert ilyenkor otthon van a helye, hogy lelki támaszt nyújtson a petárdáktól és tűzijátékoktól rettegő hűséges ebének. Idén is így történt természetesen (happy end van, Szimba idegei már kisimultak az éjszaki megpróbáltatások után, békésen szundikál), de természetesen össze kellett dobnunk valami sütit, mert az jár nekünk. Egy gesztenyés sütire esett a választás, amelyet elvileg hipp-hopp össze kellett volna dobni, de az óév utolsó napján nem fogadtak bennünket kegyeibe a konyhatündérek védőangyalai, ami lehetett, az félrement, nem sült át a piskóta, nem volt jó a sütőedény formája, a pudingnak nem volt íze és egyáltalán. Ámde apukám barátnőjével ketten hatalmas mentések keretében végül csak összehoztunk egy finom sütit, igaz, hogy volt itt minden, piskóta trancsírozástól kezdve plusz gesztenyemassza alkalmazásáig, de az új évet már habzsolással kezdhettük, az új kreálmányt pedig készítésének  körülményei miatt elneveztük szilveszteri mentős sütinek. Nem lett szépségdíjas alkotás, ámde isteni és a sajátunk. Őbelőle is hiánycikk lesz nálunk hamarosan szerintem...


Hozzávalók:


Piskótához:



  • 6 tojás

  • 15 dkg liszt

  • 15 dkg cukor (nálunk szorbit)

  • 1 cs sütőpor

  • pici só

  • 1 ek kakaópor


Töltelékhez:



  • 1 tasak süti puding gesztenye kockához

  • 12,5 dkg cukor (nálunk édesítő)

  • 8 dl tej (három közgazdász diplomával sikerült elmérnem és majdnem 1 litert tettem bele, ez van, ha kitör az őskáosz a konyhában, én sem vagyok tökéletes:-)

  • 25 dkg cukrozott gesztenyemassza


Tetejére



  • 1,5 dl tej

  • 1 cs habpor

  • tortadara


Elkészítés:


Először sütünk egy sima 6 tojásos kakaós piskótát. Az eljárás a következő: a tojásokat szétválasztjuk. A fehérjét a pici sóval és a cukorral kemény habbá verjük, majd egyenként hozzáadjuk a sárgáját. Végül óvatosan hozzáforgatjuk a kakaóval (szitálni kell, különben csomós lesz a végeredmény!) és sütőporral elkevert lisztet, majd a tésztát beleöntjük a kivajazott és lisztezett sütőformába, és már mehet is a 180 fokra előmelegített sütőbe, ahol kb. fél óra alatt készre sütjük (tűpróba és 20 percig nem szabad kinyitni a sütőajtót, különben összeesik a piskóta!).


Amíg a piskóta hűl, elkészítjük a tölteléket. Két deci tejben csomómentesre keverjük a pudingport és hozzáadjuk az édesítőt, majd felmelegítjük a maradék 6 dl tejet, hozzáöntjük a pudingport. Ha már kezd sűrűsödni, hozzáadjuk a villával apróra tört, felengedett gesztenyemasszát, és készre főzzük.


A piskótát kétfelé vágjuk, a sütőforma aljába tesszük az egyik felét, mehet rá a krém fele, majd a piskóta másik fele, végül a maradék krém. A tejet és a habport kemény habbá verjük, rásimítjuk a süti tetejére, megszórjuk tortadarával és az egész cucc mehet egy éjszakára a hűtőbe pihizni. Másnap reggel szeleteljük és indulhat a habzsi-dőzsi. Tanulság: nincs menthetetlen süti, csak fantáziatlan konyhatündér.


Jó étvágyat!

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Tarka bácsi

Cukormentes rumos sport szelet

Ferdinánd tekercs