Vörösboros kuglóf
A shoppingolás tehet az egészről. Mert ugye a vásárlás fáradalmait ki kellett heverni a Café Frei-ben, ahol természetesen meg kellett kóstolni a hónap kávéját, ami jelen esetben egy burgundi borkávé volt. Masszív antialkoholista vagyok, de ez annyira finom volt, hogy azonnal arra gondoltam, ideje lenne kipróbálni a régen tervezett vörösboros kuglófot. Aztán amikor hajnalban felkeltem reggelit adni a kutyusnak (mamának lenni nem könnyű dolog, ez van), és félálomban nézegettem a híreket, szembejött velem ez a recept. Másodpercet nem hezitáltam, azonnal nyomtattam is ki a leírást, és reggeli után már álltam is neki a finomságnak. Nem csalódtam, isteni lett a végeredmény, szerintem ez sem lesz hosszú életű nálunk...
Hozzávalók:
- 28 dkg liszt
- 2 csapott evőkanál kakaópor
- 2 csomag vaníliás cukor
- 7 dkg étcsoki
- 20 dkg cukor (nálunk szorbittal készült)
- 1 csomag sütőpor
- 1,75 dl vörösbor
- 20 dkg vaj + a forma kikenéséhez
- 4 db tojás
Elkészítés
A tojásokat kettéválasztjuk. A fehérjéhez hozzáadjuk a cukrok felét és habbá verjük. Egy nagyobb tálban a sárgájához adjuk a cukrok másik felét és fehéredésig keverjük. Mehet hozzá a szobahőmérsékletű vaj. Egy másik tálban (áldassék a neve annak, aki feltalálta a mosogatógépet!) összekeverjük a lisztet a sütőporral, és rászitáljuk a kakaóport, majd hozzáforgatjuk a tojássárgás elegyhez. Hozzákeverjük a bort és nagyon óvatosan a habot. Már csak annyi a dolgunk, hogy hozzáadjuk a masszához az apróra vágott étcsokit, és az érdemi melóval meg is volnánk.
Egy kuglóf formát kivajazunk és lisztezünk, beleöntjük a tésztát, és már toljuk is befelé a 180 fokra előmelegített sütőbe, ahol kb. 40 perc alatt készre sütjük (tűpróba!). Kihűtjük, szeleteljük, habzsoljuk. Ennyi kényeztetés jár az ízlelőbimbóinknak egy ilyen zimankós téli hétvégén!
Jó étvágyat!
Megjegyzések
Megjegyzés küldése