Bolognai csiga

 



Mi a teendő akkor, ha a család egyik fele kakaós csigát szeretne vacsorázni, a másik pedig pizzásat? Nos, a megoldás végtelenül egyszerű: a csigatésztát kétfelé vesszük, az egyik felét jól megkakaózzuk, a másikba pedig bolognai szószos darált husit teszünk (amelynek az elkészítési ideje nettó kb. 10 perc). Így mindenki jól jár: a családi béke megőrzésre kerül, a finomságok pedig a pocikba. A maradék bolognai szószt lefagyasztjuk, és majd máskor felhasználjuk, vagyis az sem vész kárba. Kéretik óvatosan belekóstolni ebbe a házi miniízorgiába, mi helyből megettünk ketten egy tepsivel belőle. A tészta Limarától, a bolognai töltelék ötlete apukám barátnőjétől származik, akire "rossz" hatással vagyok, mert már magától is nekiáll kísérletezni az ízekkel.


Hozzávalók:


Tésztához:



  • 2,5 dl langyos tej

  • 6 dkg cukor

  • 2,5 dkg élesztő

  • 50 dkg finomliszt

  • csipet só

  • 1 egész tojás

  • 1 tojássárgája

  • 8 dkg olvasztott vaj


Töltelékhez:



  • 50 dkg darált sertéshús (hentessel érdemes ledaráltatni)

  • 1 db bolognai szósz alap

  • 3 dl víz

  • kevés olaj

  • kevés reszelt sajt


Tetejére:



  • 1 tojás

  • reszelt sajt



Elkészítés:


A tejet meglangyosítjuk a mikróban, beleteszünk egy kiskanál cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt, felfuttatjuk.


Egy nagy tálba tesszük a lisztet (elvileg szitálni kellene, de eleget súlyzóztam a reggeli edzésen, úgyhogy kihagytam), elkeverjük a sóval és a cukorral. Mehet bele a tojás és a tojássárgája, az olvasztott vaj és az élesztős tej. Ruhaujjat felgyűr, tésztát bedagaszt. Tiszta konyharuha, 45 perc pihi.


Amíg a tészta kel, elkészítjük a tölteléket. Kevés olajon megpirítjuk a darált húst, felöntjük a vízzel, hozzákeverjük a bolognai szószt és pár perc alatt készre főzzük. Kihűtjük.


A tésztát lisztezett felületen kinyújtjuk, egyenletesen eloszlatjuk rajta a tölteléket, megszórjuk kevés reszelt sajttal és bejgliszerűen feltekerjük. Felszeleteljük, és a csiguszokat sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk, tiszta konyharuha, újabb 30 perc kelesztés. A csigák tetejét megkenjük a felvert tojással, megszórjuk reszelt sajttal, és már mehetnek is a 180 fokra előmelegített sütőbe, ahol kb. 20 perc alatt készre sütjük (tűpróba!). Durván jó!



Jó étvágyat!

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Tarka bácsi

Cukormentes rumos sport szelet

Ferdinánd tekercs