Gyógycsiga


A mennydörgős ménkű essen ebbe a bolond időjárásba, már megint sikerült jól megfáznom. Torna ugrott, bödön mézes tea a társam, kutyussal versenyt szundizunk, de azért még kellett valami, hogy visszavonulót fújjon a kórság. Ő lett a gyógycsiga. Halvány lila gőzöm sincs róla, hogyan jutott eszembe ez a régi recept (évek óta nem sütöttem), de nekem most ő kellett, úgyhogy előhívta a memóriám. Egy fahéjas-mézes csiguszról van szó, amelyben benne van minden jóság, amire a dögrováson lévő testnek és léleknek szüksége van, és ráadásul még mennyeien finom is. Nagyon nem diétás, de ugye ő most gyógyfunkciót tölt be, úgyhogy se rá fütty. Lassított üzemmódban is hamar össze lehet dobni, a végeredmény nem csak szemet gyönyörködtető, hanem lelket és testet melengető. Fogyogat, fogyogat...


(Recept innen)


Fahéjas mézes csiga


Hozzávalók:


Tésztához:



  • 45 dkg liszt

  • 1 tk fahéj

  • 1 nagy evőkanál méz

  • 1 tk só

  • 1 cs szárított élesztő

  • 2,5 dl langyos tej

  • 10 dkg olvasztott vaj


Töltelékhez:



  • 10 dkg méz

  • 1 dkg fahéj

  • 3 dkg olvasztott vaj


Tetejére:



  • méz


Elkészítés:


Egy nagy tálba tesszük a lisztet, hozzákeverjük a szárított élesztőt (amit nem kell felfuttatni), a sót, a fahéjat, az olvasztott vajat, a mézet és a langyos tejet. Ruhaujj felgyűr, tésztát begyúr. Tiszta konyharuha, 15 perc kelesztés.


A töltelék összetevőit szépen összekeverjük egy kisebb tálban (nem szépségdíjas a külleme, de ez ne zavarjon bennünket, az ízélmény a lényeg).


Nem kell megijedni, nem nagyon fog megkelni a tészta, őt ilyen kicsin kell szeretni. Lisztezett felületen kinyújtjuk,  egyenletesen megkenjük a töltelékkel (kicsit trutyis, de nem kell foglalkozni vele), bejgliszerűen feltekerjük (óvatosan, mert erősen folyékony a beltartalom), feldaraboljuk, majd a csiguszokat sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk. Tiszta konyharuha, fél óra kelesztés.


A végjátékhoz értünk, a megkelt csigákat betesszük a még hideg sütőbe, ahol 180 fokon kb. 20 perc alatt készre sütjük (tűpróba!). A még meleg szépségeket jól megkenjük mézzel, langyosra hűtjük, és szépen befalatozzuk őkelméket. Egyszerű, gyors, mégis különleges reggeli/vacsora.



Jó étvágyat!

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Tarka bácsi

Cukormentes rumos sport szelet

Ferdinánd tekercs