Káposztás tészta de luxe


Mit tehet az ember lánya, ha annyira megfázott, hogy nem tud elmenni edzésre, de azért még nincs annyira rosszul, hogy egész nap feküdjön? Hát alkot. A mocsok időre való tekintettel természetesen a konyhában tüsténkedik (állapotára való tekintettel lassított felvétel üzemmódban), és jól kipróbál egy már nagyon régen kinézett receptet, ami nem más, mint a káposztás tészta újragondolása. Amikor végiglapoztam a decemberi Nők Lapja Konyhát, azonnal tudtam, hogy ént ezt a finomságot biztosan el fogom készíteni, most jött el az idő. Imádom az izgalmas ízpárosításokat, és a kelkáposzta kolozsvári szalonnával, gombával és répával kiegészülve, fusilli tésztával összekeverve nagyon finom lehet. Az is. Kicsit macerás elkészíteni, de megéri szöszölni vele, mert nagyon eteti magát.  Jót tesz neki, ha a tetejére reszelünk egy kis sajtot, de anélkül is gyorsan fogy.


Hozzávalók:



  • 40 dkg fusilli tészta (nálam 50 dkg lett belőle, mert nem akartam 10 dkg tésztát hagyni a zacsiban)

  • 1 kisebb fej kelkáposzta

  • 1 ek vaj (nekem nem sült ki elég zsiradék a szalonnából, ezért dupla adagot tettem bele, nem ártott meg neki)

  • 20 dkg kolozsvári szalonna

  • 1 fej vöröshagyma

  • 2 gerezd fokhagyma (nálam egy nyomásnyi fokhagymakrém)

  • 10 dkg csiperkegomba

  • 15 dkg sárgarépa

  • só, bors

  • 2 dl főzőtejszín


Elkészítés:


Essünk túl az elején a legmacerásabb részen, leveleire szedjük a kelkáposztát, alaposan átmossuk, kivágjuk az ereit, majd szépen felgöngyöljük őket, és egy éles késsel vékonya vágjuk őkelméket, így szép hosszú csíkokat kapunk. ha megvan, forró, sós vizet forralunk, és két percig főzzük őket. Leszűrjük, félretesszük.


És már túl is vagyunk a meló legmocskosabb részén, állhatunk neki a többi előkészítő fázisnak. A vöröshagymát apróra vágjuk, a sárgarépát megtisztítjuk és lereszeljük, a gombát is megtisztítjuk és apróra kockázzuk. A szalonnát vékony csíkokra vágjuk. A pepecselős résszel meg is volnánk, jöhet az ízorgia.


A tésztát lobogó forró, sós vízben megfőzzük, leszűrjük. Egy nagyobb serpenyőben összepirítjuk a vajat a szalonnával, aztán mehetnek bele a hagymák, a gomba és a sárgarépa. Sózzuk, borsozzuk, fedő alatt dinszteljük, és ha a répa megpuhult, felöntjük a tejszínnel. Egyet rottyantunk rajta, majd lehúzzuk a tűzről. És már csak hozzá kell keverni a raguhoz a kelkáposztát és a tésztát, és már falatozhatjuk is a finom ebédet.



Jó étvágyat!

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Tarka bácsi

Cukormentes rumos sport szelet

Ferdinánd tekercs