Kókuszkocka
A kókuszkocka lényege a tunkolás. Mert ugyebár az a legszebb része az egésznek, amikor a maradék csokikrémbe (mert mindig kell, hogy maradjon ez alap), az ember lánya szépen, komótosan belemártogatja az erre a célra félretett piskóta széleket, és jól megeszegeti. Nagyon nem diétás ez a változat, de óriási adag boldogsághormont szabadít fel, és erre nagy szüksége volt tegnap a ronda megfázás által megkínzott kicsiny lelkemnek. Ennek a finomságnak (na és persze a bödön mézes teának és pihenésnek) köszönhetően már sokkal jobban vagyok, és frissen, fiatalosan állhatok neki valami gyenge péksütinek, ami ellensúlyozni tudja ezt a tömény gyönyört.
Hozzávalók:
Piskótához:
- 3 dkg vaj
- 25 dkg porcukor (nálunk szorbittal készült)
- 1 cs vaníliás cukor
- 3 ek méz
- 1 tojás
- 1 citrom reszelt héja (nálam egy kupaknyi citromlé)
- 28 dkg liszt
- 1 cs sütőpor
- 2 dl tej
A csokoládémázhoz:
- 30 dkg vaj
- 30 dkg porcukor (szorbit)
- 6 ek kakaópor
- 6 ek rum
- 18 ek tej
A forgatáshoz:
- kókuszreszelék
Elkészítés:
A számomra igazi kókuszkocka kizárólag mézes piskótából készül, hát ebből nem spóroltam ki ezt a hozzávalót, az biztos. Egy kis jénaiba tesszük a vajat, és megolvasztjuk a mikróban (persze a tűzhelyen is lehet, csak ez a megoldás egyszerűbb, én pedig halálosan szerelmes vagyok a mini jénai tálamba, ami pontosan erre a feladatra készült szerintem). Habosra keverjük a porcukorral (szorbittal), azután mehet hozzá a vaníliás cukor, a méz, a tojás és a reszelt citromhéj (citromlé). Egy másik tálban elkeverjük a lisztet a sütőporral, és a tejjel váltakozva adjuk a cukros vajhoz.
Egy közepes tepsit kivajazunk és lisztezünk, beleöntjük a tésztát, betoljuk a 180 fokra előmelegített sütőbe, ahol kb. 25 perc alatt (tűpróba!) készre sütjük.
Ha kihűlt a piskóta, nekiállunk a csokikrémnek. Egy lábosba tesszük a vajat, a porcukrot (szorbitot), a kakaót, a rumot és a tejet. Állandó keverés mellett felforraljuk, aztán jöhet a móka. A piskótát felkockázzuk (előtte a széleket szigorúan leoperáljuk róla, arra később szükségünk lesz!), a szeleteket jól megforgatjuk a csokimázban, aztán kókuszreszelékben, és már mehetnek is egy sütőpapíros tálcára. Ha elkészültek a kókuszkockák, a minőség ellenőrzés és a tunkolás kötelező! Vigyázat, gyorsan fogy!
Jó étvágyat!
Nekem biztos nem lenne tökéletes, mert fahéj nélkül nem lehet az. Amit a nagyanyám csinált anno, és amit mi is csinálunk a receptje alapján azóta is, nekem az a tökéletes. de annak a tésztájában fahéj is van..., és vagy 6 tojás... Nekem az a tökéletes. Sosem ettem olyan finom kókuszkockát máshol. Szerintem én vagyok birtokában a legfinomabb kókuszkockának. És azok a kockák abból a tésztából sokkal formásabbak. Szívesen megadom a receptet... (Mi a rumot is csak a már kész csokimázba tesszük, akkor nem illan el az alkohol, és finomabb, mint amikor korán tesszük bele.
VálaszTörlésA szorbit egyeseknél hasmenést okozhat,csak szólok előre.Érdemes más édesitószert próbálni.
VálaszTörlés