Nem akarom burgonyás pogácsa


Azok után, hogy már hajnalban kalácstésztát gyúrtam, eszem ágában sem volt még egy nasit sütni, pláne nem sósságot. De apukám barátnője belelapozott a Limarás szakácskönyvembe, és szerelembe esett a pogácsával, úgyhogy innentől kezdve nagyon nem volt vita, beindult a házi pékség. Mivel nem sima pogira fájt a háznép foga, ezért krumplis változat készült. Egyáltalán nem volt nehéz összedobni a cuccot, aztán persze hiába nem akartam őkelmét, azért csak ettem belőle egyet, aztán még egyet, aztán....


Hozzávalók:


Tésztához:



  • 0,5 dl langyos tej

  • 1 tk cukor

  • 2 dkg élesztő

  • 50 dkg finomliszt

  • 2 tk só

  • 25 dkg vaj

  • 1 tojás

  • 2 dl tejföl

  • 25 dkg burgonya


Tetejére:



  • 1 tojás


Elkészítés:


A krumplit megfőzzük, megtörjük, langyosra hűtjük.


A mikróban meglangyosítjuk a tejet, beletesszük a cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt, felfuttatjuk.


Egy nagy tálba tesszük a lisztet, összekeverjük a sóval, elmorzsoljuk a vajjal és az összetört főtt krumplival. Mehet bele a tojás, a tejföl és az élesztős tej. Tésztát begyúr, fóliába csomagol, hűtőbe tesz legalább két órára (de akár egy egész éjszakára).


A megkelt tésztát lisztezett felületen ujjnyi vastagságúra nyújtjuk, a tetejét óvatosan bevagdossuk vagy pohár aljával lazán végigpaskoljuk, mindegy, a lényeg az, hogy pofásan nézzen ki a pogi teteje. Pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk a tésztát, sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk a pogikat, megkenjük a tetejüket a felvert tojással, és 30 percre elküldjük pihizni őket. Ezután már csak annyi a dolgunk, hogy betoljuk őkelméket a 180 fokra előmelegített sütőbe, ahol kb. 20 perc alatt készre sütjük őket (tűpróba!). Ha langyosra hűltek, már lehet is lakmározni belőlük.



Jó étvágyat!

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Tarka bácsi

Cukormentes rumos sport szelet

Ferdinánd tekercs