Túrós batyu


Ha az ember lánya elszámolja magát egy csomag túróval, még a lejárati idő előtt beteszi a mélyhűtőbe, mert akkor később is fel tudja használni. Aztán jól elfelejti az egészet, és kellemesen meglepődik, amikor teljesen más hozzávaló után kutatva hirtelen szembetalálja magát vele. Ha már így esett, gyorsan elkezd agyalni azon, hogy mihez is kezdjen vele (nem hiszek a véletlenekben, ha az a túró szembejött velem, annak oka volt), és viharsebesen rájön arra, hogy ebben a hideg, esős február eleji hétvégén milyen jól fog esni a családnak egy kis túrós batyu. Természetesen Limara receptje alapján, ő ugyanis kelt tésztában verhetetlen, már nagyon régen beszereztem szakirányú szakácskönyvét, amelyet csak fel kellett csapnom a megfelelő helyen, és már indulhatott is a házi péklánykodás. Egyszerű, gyors, verhetetlen jóság, igazi kis hétköznapi csoda, ami meg tudja melengetni a téli szürkeségbe egyre jobban belefásuló lelket. Vigyázat, függőséget okoz!


Hozzávalók:


Tésztához:



  • 3,2 dl langyos tej

  • 3 ek cukor

  • 2,5 dkg élesztő

  • 60 dkg finomliszt

  • 1 tk só

  • 1 tojás

  • 8 dkg olvasztott vaj


Töltelékhez:



  • 50 dkg túró

  • 2 csapott ek búzadara

  • 4 ek cukor

  • 1 cs vaníliás cukor

  • 1 citrom reszelt héja (nálam egy kupaknyi citromlé)

  • 10 dkg mazsola (mi nem szeretjük, ezért kihagytam)

  • 2 tojás

  • nagy csipet só


Tetejére:



  • 1 tojás


Elkészítés:


Egy dl tejet meglangyosítunk a mikróban, beleteszünk egy teáskanál cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt és felfuttatjuk.


A vajat megolvasztjuk, és egy kicsit hagyjuk hűlni. Egy nagy tálba tesszük a lisztet, a sót, a cukrot és összekeverjük. Mehet bele a tojás, a maradék meglangyosított tej, az olvasztott vaj és az élesztős tej. Ruhaujj felgyűr, tésztát bedagaszt, tiszta konyharuhával letakar, 45 percig pihentet.


A töltelékhez egy nagy tálba tesszük a túrót, áttörjük, hozzáadjuk a búzadarát, a cukrot, a vaníliás cukrot, a reszelt citromhéjat (citromlevet), a tojások sárgáját és jól összekeverjük őkelméket. A fehérjékből egy csipet sóval kemény habot verünk és óvatosan hozzáforgatjuk a masszához.


A megkelt tésztát lisztezett felületen téglalap formára nyújtjuk, éles késsel vagy pizzavágóval négyzetekre vágjuk. Mindegyik közepére teszünk 1 evőkanál tölteléket. És most jön a batyuzás: a tésztalapocskák négy sarkát összefogjuk és megcsavarjuk. Sütőpapírral kibélelt tepsire sorakoztatjuk őket, tiszta konyharuha, újabb 20 perc kelesztés. És már csak annyi a dolgunk, hogy a tetejüket megkenjük a felvert tojással, mehetnek a 180 fokra előmelegített sütőbe, ahol kb. 20 perc alatt készre sütjük őket (tűpróba!).  Miután langyosra hűltek (kizárt, hogy kibírjuk addig, olyan mennyei illatuk van, de meg lehet próbálni), megszórjuk őket porcukorral és már habzsolhatjuk is a fincsi batyukat.



Jó étvágyat!

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Tarka bácsi

Cukormentes rumos sport szelet

Ferdinánd tekercs