Egészséges minicsigák


Lennék nálam apuka (kutya is, de az egy másik sorozat). Ugyanis addig törpöltem a dolgon, amíg sikerült megoldást találnom az "imádom a kakaós csigát, de fogyni kéne és a cukrom is magas" problémára, mégpedig Iklódi Dóra Cukormentes örömök című szakácskönyvének köszönhetően. A cukor le lett cserélve eritritre, a fehér liszt mellé kipróbálásra került a teljes kiőrlésű változat, és voilá, már el is készült az egészséges változat, amelyből nyugodtan lehet nasizni. Csak egy a baj velük, az hogy minik. De legalább finomak, úgyhogy legközelebb dupla adag készül, és akkor már úgy is fognak kinézni, mint a normál csigák, avagy mi így állunk át az egészséges életmódra, lassan, de biztosan, nem lemondva a kedvenceinkről.


Hozzávalók:


Tésztához:



  • 20 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt + a nyújtáshoz

  • 5 dkg fehér búzaliszt

  • 1 tasak szárított élesztő

  • 4 dkg eritrit

  • 3 ek kókuszolaj

  • 1, 25 dl langyos víz


Töltelékhez:



  • 3 dkg vaj

  • 2 tk kakaópor

  • 4 dkg eritrit

  • 1 ek víz


Elkészítés:


Semmi extra, ugyanaz az eljárásrend, mint más csiguszoknál. Egy nagyobb tálban összekeverjük a kétféle lisztet a szárított élesztővel és az eritrittel, majd hozzáadjuk az olajat és a vizet, ruhaujj felgyűr, tésztát bedagaszt. Tiszta konyharuha, 30 perc kelesztés.


A töltelékhez mikróban megolvasztjuk a vajat egy kisebb tálkában, hozzáadjuk a kakaóport, az eritritet és a vizet. Elég rondán fog kinézni, de ne aggódjunk, ez lesz a jó állag.


A megkelt tésztát lisztezett felületen kinyújtjuk, megkenjük a töltelékkel, bejgliszerűen feltekerjük és felszeleteljük. A csiguszokat sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk, betoljuk a 180 fokra előmelegített sütőbe, ahol kb. 20 perc alatt készre sütjük (tűpróba!). Egyszerű, de nagyszerű és egészséges finomság, egy pohár tejjel mennyei reggeli/vacsora.



Jó étvágyat!

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Tarka bácsi

Cukormentes rumos sport szelet

Ferdinánd tekercs