Egészséges(ebb) túrós batyu


A hétvége a kísérletezés jegyében telt a konyhában, nagy volt az izgalom, ez volt ugyanis az első alkalom, hogy teljes kiőrlésű búzaliszttel és eritrittel készült nálunk péksüti. Éppen életmódváltásban vagyunk, keményen toljuk az egészséges étkezést (az ok merőben prózai: néhány fölös kiló és az, hogy apukámnak magas a cukra, fehér liszt és cukor kilőve), éppen kapóra jött Iklódi Dóra Cukormentes örömök című könyve, amelyben apukám első látásra beleszeretett a túrós batyuba, úgyhogy belevágtunk a recept elkészítésébe. A végeredmény nagyon finom lett, ezért nem pakoltam el a konyhaasztalról a könyvet, valami az súgja, hogy nemsokára úgyis szükség lesz rá...


Hozzávalók:


Tésztához:



  • 3 dl tej

  • 3 dkg friss élesztő

  • 35 dkg teljes kiőrlésű liszt

  • 15 dkg fehér búzaliszt

  • 7 dkg eritrit

  • 1 kk só

  • 1/2 db kezeletlen citrom héja (ennek hiányában nálam fél kupak citromlé)

  • 8 dkg vaj

  • 2 db tojássárgája


Töltelékhez:



  • 50 dkg túró

  • 17 dkg eritrit (ez nekünk egy kicsit édes lett, legközelebb 10 dkg is elég lesz)

  • 2 db tojássárgája

  • 1 tk őrölt fahéj (kihagytam)

  • 1/2 db kezeletlen citrom héja (ennek hiányában nálam fél kupak citromlé)


Tetejére:



  • 1 tojássárgája


Elkészítés:


A tejet meglangyosítjuk a mikróban, belemorzsoljuk az élesztőt, lefedjük és hagyjuk felfutni. A vajat megolvasztjuk a mikróban és kicsit kihűtjük.


Egy nagy tálban összekeverjük a kétféle lisztet, az erititet és a citromhéjat (citromlevet). Mehet hozzá a 2 tojássárgája, az olvasztott vaj és az élesztős tej. Ruhaujj felgyűr, tésztát bedagaszt, tiszta konyharuha, meleg hely, 1 óra kelesztés.


A töltelék hozzávalóit nemes egyszerűséggel összekeverjük egy tálban (a túrót ne felejtsük el áttörni!).


A megkelt tésztát lisztezett felületen átgyúrjuk, majd kinyújtjuk kb. 3 mm vastagra. Aztán felvágjuk négyzetekre (én szemmértékkel szoktam felosztani a tésztát, stréberek használhatnak vonalzót is), a közepükre halmozunk egy evőkanál túrós tölteléket. És most jön az a rész, amit nekem még sokat kell gyakorolnom, mert messze vagyok még a tökéletes batyuktól, na de azt a problémát majd csak megoldja egyszer az idő. Szóval a technika: összefogjuk a négyzetek sarkait és megtekerjük (könnyű mondani, nehéz kivitelezni, tapasztalat).


És ennyi, megvolnánk az érdemi melóval. A batyukat sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk, megkenjük a tetejüket a felvert tojássárgájával, tiszta konyharuha, 20 perc kelesztés. Aztán betoljuk a 180 fokra előmelegített sütőbe, és kb. 20 perc alatt készre sütjük (tűpróba!). Langyosra hűtés, pohár tej és már készen is van a finom reggeli/vacsora. Nekünk bejött. (tipp: a maradék tojásfehérjéket le lehet fagyasztani és később isteni pavlova tortát/gyümölcskenyeret süthetünk belőle)



Jó étvágyat!

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Szaftos rakott krumpli

Menzás tejbegríz kakaóval

Epres polentatorta