Újrahasznosított galuska


Nem tudom ki hogy van vele, én halálosan gyűlölök nokedlit szaggatni. Olyannyira, hogy a legritkább esetben kerül az asztalra, pedig van egy nagyon kedves receptem, amelynek ez az alapja. Nagyon régen nem készítettem, azonban most előállít az a rendkívüli helyzet, hogy maradt egy szép adag galuska a hűtőben, ezért azonnal megragadtam az alkalmat, hogy összedobjam ezt a finomságot. Igazából semmi különleges nincs benne, a galuskát meg kell öntözni egy tejes-mézes fahéjas öntettel, be kell tolni a sütőbe, és mézes-fahéjas tejföllel tálalni. Pár perces melóval mennyei ízeket lehet kihozni az újrahasznosított galuskából, igazi hétköznapi csoda, imádom! (Recept innen)


 



Hozzávalók:



  • 10 dkg liszt

  • 10 ek búzadara

  • 4 tojás

  • csipet só

  • kevés víz

  • 2 ek vaj

  • 4 dl tej

  • 4 ek méz

  • 2 ek fahéj


A tálaláshoz:



  • tejföl

  • méz

  • fahéj


Elkészítés:


Kezdjük az utálatos résszel, készítsünk galuskát.  Közben melegítsük elő a sütőt 180 fokra és vajazzunk ki egy jénai tálat. Koncentráljunk a galuskára. Felteszünk  forrni egy nagy lábos vizet, kicsit megsózzuk. Egy nagy tálban összekeverjük a lisztet, a búzadarát, a sót ,a tojást és a kevés vizet úgy, hogy nokedli sűrűségű tésztát kapjunk. Most jön a legramatyabb meló, a forrásban lévő vízbe szaggatjuk a tésztát, néhány percig főzzük, majd kiszedjük egy tálba.


El sem tudom mondani, mekkora öröm volt számomra, hogy ezúttal ez a fázis kimaradt, csak elő kellett kapnom a hűtőből a galuskát, egy kis forró vízben felfrissíteni és már rá is térhettem a kedvemre valóbb munkafázisra. Egy nagy serpenyőben megolvasztjuk a vajat és átforgatjuk rajta a galuskánkat. Egy kisebb lábosban felforraljuk a tejet, levesszük a tűzről, hozzákeverjük a mézet és egy kevés fahéjat (tényleg keveset, mert különben csomós lesz, bőven elég egy fél kiskanálnyi adag).


És már csak annyi a dolgunk, hogy a kivajazott jénai tálba öntsük a galuskát, meglocsoljuk a mézes tejjel, megszórjuk a tetejét a maradék fahéjjal, és már mehet is a sütőbe, ahol kb. 20 perc alatt készre sütjük. Megvárjuk, amíg langyosra hűl, kiveszünk magunknak egy adagot, egy kis tálkában összekeverünk tejfölt ízlést szerint mézzel és fahéjjal és már indulhat is a habzsi-dőzsi. Én nem tudom megunni:-)



Jó étvágyat!

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Tarka bácsi

Cukormentes rumos sport szelet

Ferdinánd tekercs