Vegán kókuszos kuglóf
Imádom a vegán konyhát, ennek ellenére ritkán készítek növényi alapanyagokból készült finomságokat, azon egyszerű oknál fogva, hogy alapjáraton nem ezeket használom, ahhoz pedig lusta vagyok, hogy csak ezért elmenjek a bioboltba. Most azonban annak köszönhetően, hogy a család egészségesebb életmódra váltott, minden volt itthon, csak kókusztejet kellett vennem, és már állhattam is neki egy régi kedvencemnek, amelyet még évekkel ezelőtt készítettem először egy vegán barátomnak. Nem csalódtam, ezúttal is isteni finom lett, nem aggódom amiatt, hogy a nyakamon marad... (Recept innen).
Hozzávalók:
Tésztához:
- 40 dkg finomliszt
- 10 dkg teljes kiőrlésű liszt
- 12 dkg nádcukor
- 3 dkg kókuszreszelék
- 3 dkg puha kókuszzsír (nálam kókuszolaj)
- 4 dl kókusztej
- 1 cs szárított élesztő
- csipet só
Kuglófformához:
- kevés kókuszzsír (kókuszolaj) felmelegítve
Csokimázhoz:
- 2 dkg kakaópor
- 5 dkg kókuszzsír (nálam kókuszolaj)
- 0,5 dl juharszirup
- csipet só
Elkészítés:
A kókusztejet meglangyosítjuk a mikróban, teszünk bele 1 tk cukrot, beleszórjuk az élesztőt, kicsit elkeverjük és felfuttatjuk.
Egy nagy tálba tesszük a liszteket, hozzáadjuk a cukrot, a sót, a kókuszreszeléket és összekeverjük. Mehet hozzá a kókuszolaj és az élesztős kókusztej. Ruhaujj felgyűr, tésztát begyúr. Tiszta konyharuha, egy óra kelesztés.
A megkelt tésztát lisztezett felületre borítjuk, átgyúrjuk, rudat formázunk belőle, jól megcsavarjuk és beletesszük a felmelegített kókuszolajjal kikent kuglófformába. Tiszta konyharuha, újabb fél óra kelesztés.
Ha megkelt a tészta, már tolhatjuk is be a 180 fokra előmelegített sütőbe, ahol kb. 30 perc alatt készre sütjük (tűpróba!) és kihűtjük.
A csokimázhoz egy lábosban összemelegítjük a juharszirupot, a kókuszolajat és a kakaóport. A tűzhelyről levéve hozzáadjuk a csipet sót. Langyosra hűtjük, és meglocsoljuk vele a kihűlt kuglófot. Szeleteljük, habzsoljuk.
Jó étvágyat!
Megjegyzések
Megjegyzés küldése