Bányica


Ebben a mocsok időben kellett egy lélekmelegítő étek, így eljött az ideje, hogy elkészítsem végre a Bányicát. Nagy rajongója vagyok Borbás Marcsi új műsorának, amelyben klasszikus ételeket készít, azonban nem csak hazai ízek között barangolunk, erre bizonyíték ez a bolgár eredetű finomság, amelyet már hónapokkal ezelőtt kinéztem magamnak. Az apropót a nem túl barátságos időjárás mellett az szolgáltatta, hogy helyhiány lépett fel a mélyhűtőben, ezért valamit kellett kezdenem fél zacskó mirelit zöldbabbal. Nem kicsit macerás cucc, de érdemes pepecselni vele, mert nagyon finom lesz a végeredmény. Nekem nagyon bejött, felvéve a családi receptek közé.



Hozzávalók:



  • 8 db réteslap

  • 15 dkg olvasztott vaj

  • 30 dkg (két csomag) feta sajt

  • 2 csomag mozzarella

  • 5 db tojás + 2 tojásfehérje (vagy 6 db tojás)

  • 1,5 dl szódavíz

  • 50 dkg mirelit zöldbab (akármilyen zöldséggel helyettesíthető)

  • 4 ek tejföl




Elkészítés:


A feta sajtot lereszeljük, a mozzarellát apróra vágjuk, a mirelit zöldbabot kb. 5 percig főzzük forrásban lévő, enyhén sós vízben (blansíroztuk őkelmét), leszűrjük, félretesszük. Az előkészületekkel meg is volnánk, már állhatunk is neki a lényegi tennivalóknak.


Két réteslapot magunk elé teszünk tiszta konyharuhára. Az elsőt vékonyan megkenjük olvasztott vajjal, rátesszük a másik lapot, azt is megkenjük vékonyan olvasztott vajjal, reá helyezünk egy evőkanál tejfölt, és egyenletesen eloszlatjuk rajta. A lereszelt feta sajt és az apróra vágott mozzarella negyedét rászórjuk a réteslapra, majd a zöldbab negyedét is eloszlatjuk rajta. Készen is vagyunk a töltelékkel, szorosan feltekerjük a megtöltött réteslapot, és beleügyeskedjük egy kivajazott, kerek sütőtálba. Még háromszor elkövetjük ugyanezt a merényletet, ekkora elfogynak az alapanyagok és ha minden jól megy, akkor tele lesz a sütőedény a guszta rétesekkel. Éles kést ragadunk, és jól bevagdossuk a lapokat, hogy be tudjon majd jutni a töltelékbe a tojásos elegy.


Egy tálban felverünk 5 db tojást és két tojásfehérjét (vagy 6 db tojást), megsózzuk (nem kell túlzásba vinni, hiszen a feta sajt eléggé sós), hozzákeverjük a szódavizet, és óvatosan meglocsoljuk a réteseket. És ennyi, készen vagyunk, mehet be a cucc a 180 fokra előmelegített sütőbe, ahol kb. 30 perc alatt készre sütjük.  Akkor jó az állaga, ha a közepe nem lötyög és már szép piros a teteje. Kihűtjük, szeleteljük, habzsoljuk. Kiadós finomság, nagyon eteti magát.



Jó étvágyat!

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Tarka bácsi

Cukormentes rumos sport szelet

Ferdinánd tekercs