Békebeli kakaós kuglóf


A húsvéti trakta után francnak van kedve alkotni, de azért valami finomság mégiscsak kellene az utolsó maradékokból álló ebéd után, semmi extra, csak valami olyasmi, ami az otthon melegét árasztja ebben a hűvös időben. Naná, hogy a kuglóf jutott eszembe először, másodszor  és többre nem is volt szükség ahhoz, hogy vadul lapozni kezdjem Limara szakácskönyvét (minden konyhatündérnek ajánlom a beszerzését, minden alap péksüti recept benne van, ami egy családnak kellhet), hogy megkeressem benne régi nagy kedvencem, a kakaós kuglóf elkészítésének leírását. Korábban már többször sütöttem, ezért tudtam, hogy a minőséggel nem lesz gond, az viszont már kiment a fejemből, hogy kétszer egy órát kell keleszteni, ezért némi fejszámolás után rádöbbentem, hogy vagy most (reggel 8 órakor) nekiállok az elkészítésének, vagy ebből nem lesz semmi ebédig. Nosza, neki is fogtam az amúgy egyáltalán nem bonyolult feladatnak, mire elkészült a reggeli, már békésen pihengetett a tészta, és mire asztalra került a finom vasárnapi ebéd, már ott illatozott a konyhában a kész kuglóf. Jelentem, jó lett, ez sem lesz hosszú életű nálunk, az biztos...


Hozzávalók:



  • 1,5 dl tej

  • 10 dkg cukor

  • 3 dkg élesztő

  • 50 dkg liszt

  • 1 tk só

  • 2 tojás

  • 1 tk vaníliakivonat

  • 15 dkg vaj

  • 2 ek kakaópor

  • néhány evőkanál meleg víz


Formához:



  • puha vaj


Elkészítés:


A tejet meglangyosítjuk a mikróban, teszünk bele egy kiskanál cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt, lefedjük és hagyjuk felfutni. A vajat megolvasztjuk a mikróban.


Egy nagy tálba tesszük a lisztet, elkeverjük a sóval és a cukorral. Mehetnek hozzá a tojások, aztán a vaníliaaroma, az olvasztott vaj és az élesztős tej. Ruhaujj felgyűr, tésztát bedagaszt. Ha megvagyunk kétfelé vesszük a tésztát, és az egyikbe belegyúrjuk a kevés meleg vízben elkevert kakaóport. A két tésztadarabot külön-külön tálba tesszük, letakarjuk folpackkal és elküldjük őket egy órára szundikálni.


Lisztezett felületen először a sima tésztából nyújtunk téglalapot, majd a kakaósból. Fogjuk a sima tésztás téglalapot, a tetejére fektetjük a kakaós téglalapot és jó szorosan feltekerjük, úgy, mint a bejglit. Akkora rudat sodrunk belőle, hogy beleférjen a kuglófformába, majd a két végét ellentétes irányban többször megcsavarjuk.  És ennyi, készen is vagyunk az érdemi melóval, már csak annyi a dolgunk, hogy kivajazzuk a kuglófformát, és beleügyeskedjük a tésztarudat úgy, hogy a két vége összeérjen. Tiszta konyharuha, újabb egy óra kelesztés. Aztán toljuk is be a cuccot a 180 fokra előmelegített sütőbe, ahol kb. fél óra alatt készre sütjük (tűpróba!).  Kihűtjük, tányérra borítjuk, jól megszórjuk porcukorral, szeleteljük, és irigyeljük magunkat.



Jó étvágyat!

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Tarka bácsi

Cukormentes rumos sport szelet

Ferdinánd tekercs