Malacsült párolt káposztával


 



Idén a húsvéti menü hirtelen felindulásból született meg az ünnepek előtti bevásárlás során. Éppen azon morfondíroztunk a hentesnél sorban állva, hogy mi legyen a nagy családi ebéd vasárnap, amikor  apukámék szerelembe estek egy szép nagy adag malachússal, majd a pénztárnál jutott apukám barátnőjének eszébe, hogy visszamegy lila káposztáért, mert ahhoz jól megy a párolt káposzta. Ahhoz képest, hogy napokig sütiket sütöttünk, maga az ebéd rettentő kevés melóval készült el, mégis isteni finom lett a végeredmény, a hús omlós, a párolt káposzta pont olyan, amilyennek lennie kell. Erősen kétlem, hogy túlélik a holnapi napot, hiába készült gigaadag belőlük...


Hozzávalók:


Húshoz:



  • 3 kg bőrös malachús

  • egy csomag sertéssült pác

  • egy csomag bacon

  • fehérbor


Párolt káposztához:



  • 1 fej lilakáposzta


  • 1 nagy fej vöröshagyma

  • 1 evőkanál ecet

  • 1 evőkanál cukor

  • ízlés szerint őrölt kömény

  • kevés olaj


Elkészítés:


A húsokat előző este átmossuk, bekenjük a páccal, körbetekerjük baconnal, lefedjük, és egy éjszakára mehetnek a hűtőbe. És ennél többet nem is nagyon kell tennünk velük, másnap reggel mehetnek a 180 fokra előmelegített sütőbe, ahol kb. 3 óra alatt készre sülnek. Időnként rájuk nézünk, meglocsoljuk őkelméket némi fehér borral, és ha már leomlik a csontról a hús, készen is vagyunk.



A párolt káposzta elkészítése ennél jóval macerásabb, már maga a káposzta megpucolása és csíkokra vágása sem piskóta elfoglaltság, és még sehol sem vagyunk vele. Ezután tálba tesszük, jól megsózzuk, majd fél órát állni hagyjuk, hogy levet eresszen.  Ha letelt az idő, apróra vágjuk a hagymát, kevés olajon megdinszteljük, és jön a napi body: jól kinyomkodjuk a káposztát, amit laza csuklóval rázuttyintunk a hagymára, mehet rá egy evőkanál cukor, az őrölt kömény és az ecet. És innentől kezdve "időtlen időkig" (= kb. egy órán keresztül) pároljuk, ha már eléggé megpuhult, elzárjuk a gázt, és boldogan konstatáljuk, hogy ez a finomság is elkészült.  Nálunk krumplipürével került tálalásra a hús és a káposzta, de kinek milyen köret tetszik, olyat készítsen hozzá.



Jó étvágyat!

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Tarka bácsi

Cukormentes rumos sport szelet

Ferdinánd tekercs