Sajtos rúd


Amikor tegnap reggel végiggondoltuk, milyen sok édes süti készül nálunk húsvétra, gyorsan megszületett a családi egyetértés arra vonatkozóan, hogy valami sósat is kellene készíteni melléjük.  Az egyszerűség kedvéért a sajtos rúdra esett a választás, mert az ugye gyorsan megvan és mindenki szereti. Normál állapotban leveles tésztából készült volna, azonban a francnak volt kedve csak ezért sorba állni a Sparban a hatalmas tömegnyomorban, ezért maradt a háziasabb változat, ami nem meglepő módon sokkal finomabb lett, mint az előregyártott alapból készülő variáns. Természetesen Limarához fordultam ebben a "szorult" helyzetben, és ismét nem csalódtam, innentől kezdve a sajtos rúd is az ő receptje alapján fog készülni nálunk.


Hozzávalók:


Tésztához:



  • 50 dkg liszt

  • 1 evőkanál só

  • 25 dkg vaj

  • 25 dkg reszelt sajt

  • 1 db tojás

  • 2 dl tejföl


Tetejére:



  • 1 db tojás

  • reszelt sajt


Elkészítés:


Pár perc alatt megvagyunk az egésszel, lássunk is hozzá. A lisztet elkeverjük a sóval, majd elmorzsoljuk a vajjal, mehet bele a többi hozzávaló és begyúrjuk a tésztát. Folpackba tekerve legalább fél órára indul a hűtőbe pihizni.


Lisztezett felületen ujjnyi vastagra kinyújtjuk, lekenjük tojással, megszórjuk sajttal, derelyevágót ragadunk és jól felcsíkozzuk őkelmét. És ennyi, készen is vagyunk, a rudakat sütőpapírra sorakoztatjuk, mehetnek a 180 fokra előmelegített sütőbe, ahol kb. 15 perc alatt készre sütjük őket. Nagy nehezen megvárjuk, amíg langyosra hűlnek, aztán jól ledöbbennünk azon, hogy milyen gyorsan elpárolognak....



Jó étvágyat!

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Tarka bácsi

Cukormentes rumos sport szelet

Ferdinánd tekercs