Császárzsemle


Megdöbbentően egyszerű elkészíteni házi változatban ezt a finomságot. Semmilyen különleges hozzávaló nem szükségeltetik hozzá, az egyetlen nehézség a csomózás jelenti, de nekem, akinek híresen rossz a kézügyessége, elég volt egyszer megnéznem a neten a technikát, apukám barátnője pedig leírás alapján elsőre összehozta, szóval nem olyan vészes a dolog, bárki bátran belevághat a projektbe. Péksütiről lévén szó, természetesen Limarához fordultam, előkerestem a vonatkozó receptet a szakácskönyvében, ahol nagy örömömre rajzzal is illusztrálásra került a picit bonyolult csomózási praktika. Többször is keleszteni kell a cuccot, ezért egy kicsit időigényes elkészíteni, de a végeredmény megéri a macerát, nagyon finom, csak az a gond vele, hogy viharsebesen párolog...


Hozzávalók:



  • 70 dkg liszt

  • 2 tk só

  • 2,5 dl víz

  • 2,2 dl  langyos tej

  • 5 dkg puha vaj

  • 2 dkg élesztő

  • a tetejére lehet tenni mákot vagy szezámmagot, mi nem szeretjük, ezért elhagytam


Elkészítés:


Olyannyira minimál a tészta, hogy még csak fel sem kell futtatni az élesztőt. Annyi a dolgunk, hogy egy nagy tálba tesszük a lisztet, elkeverjük a sóval és a cukorral, a közepébe mélyedést készítünk, beleöntjük a vizet és a tejet, mehet bele a vaj és végül belemorzsoljuk az élesztőt. Ruhaujj felgyűr, tésztát bedagaszt (megint sikerült reggeli edzés után abszolválnom a feladatot, úgy látszik, ez már standard program nálam), tiszta konyharuha, 40 perc kelesztés.


A megkelt tésztát lisztezett felületen lehetőség szerint 12 db egyforma darabra vágtuk (hát, ez nekünk elsőre sajna nem sikerült, pöttyet eklektikusak lettek a darabok, de kit érdekel), egyesével meggömbölyítjük őkelméket, majd konyharuhával letakarásra kerülnek és 15 percig szundikálnak.


Na és most jön a legmocsokabb rész, a csomózás. A gombócokból hosszú rudat formázunk, a közepükre csomót kötünk, majd a felül kilógó véget beledugjuk alulról, az alulról kilógót pedig felülről (érdemes megnézni a neten egy videót a kivitelezésről, csak leírva tűnik bonyolultnak, ha nekem sikerült elsőre, másnak is fog). A császárzsemléket sütőpapírral borított tepsire sorakoztatjuk, tiszta konyharuha, 30 perc kelesztés.


A sütőt előmelegítjük 180 fokra, a megkelt zsemléket langyos vízzel lepermetezzük (én nemes egyszerűséggel egy virágpermetezőt használtam erre a célra),  egy fémedényben 1 dl  forró vizet  teszünk a sütő aljába (mi a sütőtepsibe öntöttük a vizet, nem kicsit sercegett, úgyhogy óvatosan járjunk el) és gyorsan becsukjuk a hűtő ajtaját. Kb. 20 perc alatt készre sülnek a zsemlék, langyosra hűtjük őket, és kötelességtudóan leteszteljük a minőséget. Egy darab sajnos  nem elég belőle, szerintem legkésőbb holnap reggel múltidőbe fogjuk tenni őzsemleségüket...



Jó étvágyat!

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Tarka bácsi

Cukormentes rumos sport szelet

Ferdinánd tekercs