Császárzsemle
Megdöbbentően egyszerű elkészíteni házi változatban ezt a finomságot. Semmilyen különleges hozzávaló nem szükségeltetik hozzá, az egyetlen nehézség a csomózás jelenti, de nekem, akinek híresen rossz a kézügyessége, elég volt egyszer megnéznem a neten a technikát, apukám barátnője pedig leírás alapján elsőre összehozta, szóval nem olyan vészes a dolog, bárki bátran belevághat a projektbe. Péksütiről lévén szó, természetesen Limarához fordultam, előkerestem a vonatkozó receptet a szakácskönyvében, ahol nagy örömömre rajzzal is illusztrálásra került a picit bonyolult csomózási praktika. Többször is keleszteni kell a cuccot, ezért egy kicsit időigényes elkészíteni, de a végeredmény megéri a macerát, nagyon finom, csak az a gond vele, hogy viharsebesen párolog...
Hozzávalók:
- 70 dkg liszt
- 2 tk só
- 2,5 dl víz
- 2,2 dl langyos tej
- 5 dkg puha vaj
- 2 dkg élesztő
- a tetejére lehet tenni mákot vagy szezámmagot, mi nem szeretjük, ezért elhagytam
Elkészítés:
Olyannyira minimál a tészta, hogy még csak fel sem kell futtatni az élesztőt. Annyi a dolgunk, hogy egy nagy tálba tesszük a lisztet, elkeverjük a sóval és a cukorral, a közepébe mélyedést készítünk, beleöntjük a vizet és a tejet, mehet bele a vaj és végül belemorzsoljuk az élesztőt. Ruhaujj felgyűr, tésztát bedagaszt (megint sikerült reggeli edzés után abszolválnom a feladatot, úgy látszik, ez már standard program nálam), tiszta konyharuha, 40 perc kelesztés.
A megkelt tésztát lisztezett felületen lehetőség szerint 12 db egyforma darabra vágtuk (hát, ez nekünk elsőre sajna nem sikerült, pöttyet eklektikusak lettek a darabok, de kit érdekel), egyesével meggömbölyítjük őkelméket, majd konyharuhával letakarásra kerülnek és 15 percig szundikálnak.
Na és most jön a legmocsokabb rész, a csomózás. A gombócokból hosszú rudat formázunk, a közepükre csomót kötünk, majd a felül kilógó véget beledugjuk alulról, az alulról kilógót pedig felülről (érdemes megnézni a neten egy videót a kivitelezésről, csak leírva tűnik bonyolultnak, ha nekem sikerült elsőre, másnak is fog). A császárzsemléket sütőpapírral borított tepsire sorakoztatjuk, tiszta konyharuha, 30 perc kelesztés.
A sütőt előmelegítjük 180 fokra, a megkelt zsemléket langyos vízzel lepermetezzük (én nemes egyszerűséggel egy virágpermetezőt használtam erre a célra), egy fémedényben 1 dl forró vizet teszünk a sütő aljába (mi a sütőtepsibe öntöttük a vizet, nem kicsit sercegett, úgyhogy óvatosan járjunk el) és gyorsan becsukjuk a hűtő ajtaját. Kb. 20 perc alatt készre sülnek a zsemlék, langyosra hűtjük őket, és kötelességtudóan leteszteljük a minőséget. Egy darab sajnos nem elég belőle, szerintem legkésőbb holnap reggel múltidőbe fogjuk tenni őzsemleségüket...
Jó étvágyat!
Megjegyzések
Megjegyzés küldése