Málnás-sztracsatellás palacsintatorta

 



Ünnepnapra különleges finomság dukál. Úgy indult a projekt, hogy apukám barátnője szólt, hogy keressek valami receptet, mert van kb. 30 dkg málnája, amit viharsebesen el kell használni. Nekem pedig eszembe jutott, hogy még év elején belefutottam egy zseniális ötletbe a Street Kitchen oldalán, azonnal beleszerettem a csokis-mascarponés krémmel és málnapürével megtöltött palacsintatortába, már akkor tudtam, hogy ez el fog készülni nálam, ha már nem mirelit málnával kell beérnem. Mivel ezúttal kertből szedett friss málnáról volt szó, másodpercet nem haboztam, bevezettem a diktatúrát, közöltem, hogy ez lesz és kész. Na persze ennek az önkénynek az volt az ára, hogy kellett még készítenem mellé egy szép adag kakaós kalácsot is, mert atyám nem hajlandó megenni semmilyen gyümölcsös izét, és valami finomság neki is jár, ugye. Jelentem őizésége nagyon jól sikerült, macerás a cucc, de érdemes bíbelődni vele, mert isteni finom. Nem olcsóak a hozzá való alapanyagok, ezért tényleg csak ünnepi alkalomra javaslom. (A recept innen.)


Hozzávalók:


Palacsintához:



  • 25 dkg liszt

  • 1 ek porcukor

  • 2 db tojás

  •  1 csipet só

  • 1 tk sütőpor

  • 3,5 dl tej

  • 1,5 dl szódavíz


Krémhez:



  • 20 dkg étcsoki

  • 70 dkg mascarpone

  • 10 dkg porcukor

  • 1 csomag vaníliás cukor

  • 3 dl tejszín


Málnaraguhoz:



  • 30 dkg málna

  • 5 dkg cukor

  • 1 db citrom (nálam egy löttyintésnyi citromlé)


Elkészítés:


Mivel nagy a család és mindenki szereti a palacsintát, célszerű minimum dupla adagot bekeverni, úgyis el fog fogyni. Maga a süti onnantól kezdve, hogy túl vagyunk a hegynyi palacsinta legyártásán, nagyon egyszerű, mert csak egy minimál krémet és egy málnapürét kell készíteni, aztán rétegezni őket.


A palacsinta hozzávalóit csomómentesre keverjük, aztán palacsintasütő, kevés olaj, egy merőkanál tészta, megsüt, fordít, megsüt, tányérra tesz, amíg az alapanyag kitart.


Ha kihevertük a palacsintasütés fáradalmait, állhatunk neki a málnaragunak. Egy kisebb fazékba tesszük a málnát, a cukrot és a citromlevet, tűzre vele, egyszer felforraljuk, hogy összeessen a málna, és már készen is vagyunk, félretesszük hűlni.


Az étcsokit apró darabokra vágjuk. A krémhez egy nagyobb tálba tesszük a mascarponét, a tejszínt, a porcukrot és a vaníliás cukrot, nekiesünk a kézi mixerrel és jól kihabosítjuk. Óvatosan belekeverjük az apróra vágott étcsoki nagy részét - egy keveset hagyunk a díszítéshez -, és ennyi, meg is vagyunk az érdemi melóval, már csak rétegezni kell.


Egy nagyobb kerek jénai tál aljába teszünk egy kevés krémet, jöhet rá egy palacsinta, krém, málnaragu, és így tovább, amíg tartanak a hozzávalók. A tetejére krémet kenünk, egy kis málnavelővel megpöttyözzük és mehetnek rá a félretett csokidarabok. Egy picit gyönyörködünk a művünkben, aztán legalább egy órára betoljuk a hűtőbe, hogy összeérjenek az ízek. Szeletel, habzsol, beájul.



Jó étvágyat!

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Tarka bácsi

Cukormentes rumos sport szelet

Ferdinánd tekercs