Epres babka kalács bodzaszörppel


Mi ez a mészárszék? Apukám döbbent kérdésének oka az volt, hogy ő gyanútlanul belép a konyhába, én pedig a vérpiros gyúródeszkán csavargatok valamit mérgelődve, és a kezemről is folyik valami piros lé. Aztán gyorsan megnyugodott, mert kiderült, nem történt semmi horrorisztikus, csupán egy hétköznapi konyhai balesetnek volt a szemtanúja: rosszul tekertem fel a kalácsot, amiből kifolyt a töltelék, ami jelen esetben eperlekvár és eper volt, ettől volt minden vérpiros. Aztán tanultam a saját hibámból, és másodjára már jó erősre vettem a tekerést, nem is volt semmi gond, a konyhát rendbe hozni viszont nem volt két perc, de hát a konyhatündérkedés már csak ezzel jár. Viszont a végeredmény mindenért kárpótolt, isteni finom lett ez az epres kalács, amely kedvenc babkám szezonális változata, olyannyira, hogy nemcsak a csokit cseréltem le eperre, hanem a cukorszirupot is bodzaszörpre. Kicsit macerás, és némi tervezést igényel, hiszen egy éjszakát pihennie kell a tésztának, de az első falatnál elfelejtjük az egészet, olyan ízorgia éri az ízlelőbimbóinkat. A recept innen.


Epres babka kalács bodzaszörppel


Hozzávalók (2 kalácshoz)


Tésztához:



  • 55 dkg liszt

  • 10 dkg cukor

  • 1 csomag szárított élesztő

  • 1 tk só

  • 3 db tojás

  • 1,2 dl hideg víz

  • 15 dkg puha vaj + a formák kikenéséhez


Töltelékhez:



  • 25 dkg eperlekvár

  • 20 dkg eper


Sziruphoz:



  • 1,5 dl vízből készült bodzaszörp


vagy cukorsziruphoz:



  • 25 dkg cukor

  • 1, 5 dl víz

  • 2 ek vanília kivonat


Elkészítés:


Előző este kéretik elkészíteni a tésztát, mert őkelmének minimum 4 órát kell pihiznie a hűtőben, mielőtt tovább tudunk haladni vele. Semmi extra, egy minimál kalácstésztát kell összedobnunk: egy nagy tálba tesszük a lisztet, hozzáadjuk a cukrot, a sót, az élesztőt, elkeverjük, mehet hozzá a 3 tojás, a víz és a puha vaj. Ruhaujj felgyűr, tésztát bedagaszt, kiolajozott üvegtálban lefedve elküldjük pihenni a hűtőbe.


Másnap reggel elkészítjük a rendkívül bonyolult tölteléket: egy közepes lábosban összemelegítjük az eperlekvárt a felkarikázott eperrel, folyamatosan kevergetve csak addig melegítjük, amíg az eper egy kicsit összeesik (pár perc). Két püspökkenyér formát kivajazunk és kibélelünk sütőpapírral.


A megkelt tésztát kettőbe vesszük, az egyik felét kinyújtjuk, egyenletesen eloszlatjuk rajta a töltelék felét és szorosan (mondom szorosan!) feltekerjük. És most jön a babka fondorlat: fogunk egy éles kést, hosszában kettévágjuk a feltekert tésztát, és úgy fonjuk össze a két hengert, hogy mindvégig felfelé nézzen a töltelék. Ahogyan az én példám is mutatja, ez egyáltalán nem könnyű művelet, de legyünk bátrak, előbb-utóbb sikerülni fog. A kalácsot beleügyeskedjük az egyik püspökkenyér formába, majd ugyanezt előadjuk a tészta másik felével. Tiszta konyharuha, 1 óra kelesztés, majd mehetnek is be a kalácsok a 180 fokra előmelegített sütőbe, ahol kb. 30 perc alatt készre sülnek (tűpróba!).


Amíg a kalácsok sülnek, elkészítjük a bodzaszörpöt (1,5 dl vízbe ízlés szerinti mennyiségű bodzaszörpöt teszünk, elkeverjük és készen vagyunk) vagy a cukorszirupot (kis lábosban összeforraljuk a vizet, a cukrot és a vaníliakivonatot, amíg a cukor fel nem olvad, aztán langyosra hűtjük). Abban a szent pillanatban, amikor kivettük a kész kalácsokat a sütőből, meglocsoljuk őkelméket a bodzaszörppel (cukorsziruppal), óriási önuralomról tanúbizonyságot téve megvárjuk, míg kihűl, aztán szeleteljük és habzsoljuk.



Jó étvágyat!

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Tarka bácsi

Cukormentes rumos sport szelet

Ferdinánd tekercs