Áfonyás túrós batyu felfújt


Egy kis kreativitással a leghétköznapibb hozzávalókat is fel lehet turbózni úgy, hogy fejedelmi finomság szülessen belőlük. Nálam ez most a túrós batyu volt, ami a család kérésére készült, amolyan lélekmelegítőnek ebben a ramaty időben. Azonban amikor a mélyhűtőben pakolgatva a kezem ügyébe került egy doboz mirelit áfonya, hirtelen eszembe ötlött, milyen jó kis receptet láttam a napokban a Street Kitchenen, amihez a két legfontosabb hozzávaló az áfonya és a túrós batyu. Nem hezitáltam túl sokat, a család élénk tiltakozása ellenére könyörtelenül elkoboztam erre a célra 4 db túrós batyut, és ma reggeli után az első dolgom volt, hogy elkészítsem ezt az egyszerű, de nagyszerű receptet. Viharsebesen megvan, nem éppen szépségdíjas darab, de annál finomabb. Nem látok rá sok esélyt, hogy holnapra maradjon belőle mutatóba valami...


Hozzávalók:



  • 4 db túrós batyu

  • 3 db tojás

  • 2 ek cukor

  • 1 csomag vaníliás cukor

  • 3 dkg vaj + a sütőforma kikenéséhez

  • 1 db citrom (ennek hiányában nálam citromlé)

  • 1 ek zsemlemorzsa

  • 1,5 dl tej

  • 1 ek tejföl

  • 20 dkg (mirelit) áfonya

  • 5 ek áfonyalekvár


Elkészítés:


A túrós batyukat felnegyedeljük, beletesszük egy nagyobb tálba. A tojásokat szétválasztjuk, a fehérjéből 1 ek cukorral habot verünk. A sárgájához hozzáadunk 1 ek cukrot, a vaníliás cukrot és 3 dkg puha vajat, majd kéziturmixot ragadunk és habosra keverjük őkelméket. Mehet hozzá a tejföl, a citrom héja (nálam egy kupak citromlé) és a tej, majd óvatosan beleforgatjuk a tojáshabot is. Végül ezzel az egész cuccal jól megöntözzük a batyukat, és néhány percre magára hagyjuk a művünket, hogy jól megszívja magát a batyuság a krémmel.


Aztán már csak annyi a teendőnk, hogy egy jénai tálat kivajazzunk, megszórjunk zsemlemorzsával, aztán mehet bele a krémes túrós batyus izé, amit egyenletesen eloszlatunk a tálban. A közepére tesszük az áfonyalekvárt és jól megszórjuk áfonyával. Ennyi, készen vagyunk, tolhatjuk is be az egészet a 180 fokra előmelegített sütőbe, ahol kb. 20 perc alatt készre sütjük (tűpróba!). Langyosra hűtjük, szeleteljük, jól megpúpozzuk tejszínhabbal és habzsoljuk.



Jó étvágyat!

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Tarka bácsi

Cukormentes rumos sport szelet

Ferdinánd tekercs