Szedres babka kalács


Ismét sikerült vágóhidat létesítenem a konyhában, de hát a babka kalács sajnos ezzel jár. Ugyanis ketté kell vágni a tésztát, mielőtt összefonjuk, és annyira szorosan képtelenség feltekerni, hogy ne folyjon ki a töltelék, ami csak még jobban elkenődik a fonás során, tehát ha rászánjuk magunkat erre a kalácsra, számoljunk a plusz takarítással. Viszont érdemes bevállalni ezt a kis kényelmetlenséget, mert mennyei ízeket kapunk kárpótlásul. Pénteken gyönyörű friss szedrek érkeztek hozzánk, amelyekről rögtön tudtam, hogy az e havi Nők Lapja Konyhában látott babka kalács keretében fogom múlt idővé tenni. Ma reggel reggeli után frissen és üdén össze is dobtam őkelmét, így délutánra, amikor hazaértem,  már csak a habzsolás maradt...


Hozzávalók:


Tésztához:



  • 5 dkg vaj + a formához

  • 50 dkg liszt + a nyújtáshoz

  • 2,5 dkg étkezési keményítő

  • 1 db citrom héja (ennek hiányában nálam egy kupak citromlé)

  • 2 dl tej

  • 10 dkg porcukor

  • 5 dkg élesztő

  • 2 db tojás


Töltelékhez:



  • 40 dkg szeder (lehet erdei gyümölcs, málna vagy áfonya is)

  • 1 db citrom (nálam egy kupak citromlé)

  • 5 dkg cukor

  • 1 csomag vaníliás pudingpor

  • 2 dl víz


Elkészítés:


Először a tölteléket készítjük el. Fogunk egy közepes edényt, beletesszük a szedret, 1 dl vizet, a citrom levét és héját (vagy a citromlevet), a cukrot, majd az egészet felforraljuk. Lekapjuk a tűzről, botmixerrel pürésítjük, mehet vissza a tűzre, ismét felforraljuk, majd lassan belecsorgatjuk az 1 dl vízben csomómentesre kevert pudingport, és besűrítjük. Ennyi, készen is vagyunk, kihűtjük.


Nekiugrunk a kalácsnak. Egy nagy tálban elmorzsoljuk a lisztet, a keményítőt, a vajat és a reszelt citromhéjat (citromlevet). A tejet meglangyosítjuk, belekeverjük a porcukrot és belemorzsoljuk az élesztőt, végül beleütjük a tojásokat is, majd ezt az egész cuccot beleöntjük a lisztes elegybe. Ruhaujj felgyűr, tésztát bedagaszt, tiszta konyharuha, 30 perc kelesztés.


A megkelt tésztát lisztezett felületen kinyújtjuk, egyenletesen eloszlatjuk rajta a szedres tölteléket, majd jó szorosan feltekerjük. Ezután hosszában kettévágjuk a tésztát, és töltelékkel felfelé összefonjuk a két szálat. Miután kellőképpen kibosszankodtuk magunkat azon, hogy néz ki a konyha ezen művelet után, kivajazunk és kilisztezünk egy nagyobb tálat, beleügyeskedjük a kalácsot, tiszta konyharuha, 15 perc kelesztés, ami pont elég arra, hogy összetakarítsuk a szedresen maradt felületeket. És már csak annyi a dolgunk, hogy betoljuk a kalácsot a 180 fokra előmelegített sütőbe, ahol kb. 30 perc alatt készre sütjük (tűpróba!). Langyosra hűtjük, szeleteljük, megszórjuk porcukorral, beleharapunk, és már el is felejtettük a takarítás bosszúságait. Egyszerű, de nagyszerű finomság.



Jó étvágyat!


 

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Tarka bácsi

Cukormentes rumos sport szelet

Ferdinánd tekercs