Banános gombóc

 



Mert a szilvás gombóc unalmas és ha az ember lánya a hosszú nyári szünet után újra nekiáll konyhatündérkedni, akkor már kerüljön valami különleges az asztalra, nem igaz? Nagyon nem bírom a meleget, ezért örültem, hogy hétvégén végre ősziesre fordult az idő, mindjárt megjött a kedvem egy kis gasztronómiai tüsténkedéshez. Azért nem vittem túlzásba, csak egy kis nasit terveztem, aztán apukám barátnőjével szokásunk szerint elkezdtünk menet közben alkotni, és ez lett belőle. Az alapreceptet egy újságban láttam, aztán tettünk még hozzá egy kis ezt meg azt, amit a spájzban találtunk, aztán kíváncsian vártuk, mi sül ki belőle. Nos, a végeredmény egy egyszerű, de nagyszerű finomság lett, fogyogat rendesen...


Hozzávalók:



  • 50 dkg főtt burgonya

  • 25 dkg liszt + a nyújtáshoz

  • 1 db tojás

  • csipet só

  • 1 db nagyobb banán (vagy két kisebb)

  • 2 ek barna cukor

  •  0,5 tk fahéj

  • 20 dkg kókuszreszelék


Tetejére:



  • cukrozott kókuszreszelék/porcukor/kinek mi tetszik


Elkészítés:


A megfőtt burgonyát leszűrjük, egy tálba tesszük, krumplinyomóval összetörjük, langyosra hűtjük. Mehet hozzá a liszt (amennyit a tészta felvesz, nekem még kellett hozzá tenni rendesen), a tojás és a csipet só, jól összedolgozzuk. Cipót formázunk belőle, tiszta konyharuha, 15 perc pihi.


A tésztát lisztezett felületen kinyújtjuk, négyzetekre vágjuk (én csak sac per kábé tettem ezt meg, így eléggé különböző nagyságú négyzeteim lettek, de a változatosság gyönyörködtet, nemdebár?). A banánt kisebb darabokra vágjuk és jól megforgatjuk a barna cukor és a fahéj keverékében, majd minden négyzetre teszünk egy-egy darabot belőle. Begombócoljuk őkelméket (a tészta széleit összecsípjük és gömbölyítjük, arra figyelve, hogy a banándarab a közepén maradjon, különben ki fog szakadni a tészta főzés közben), majd landolhatnak is a forrásban lévő vízben, ahol addig főzzük őket, amíg fel nem jönnek a víz tetejére.


És már csak annyi a dolgunk, hogy üres serpenyőben megpirítsuk a kókuszreszeléket (teljesen úgy fog kinézni, mintha zsemlemorzsa lenne), beleforgatjuk a megfőtt gombócokat, és már csak tálalnunk kell a finomságot. A gombócokat megszórjuk cukrozott kókuszreszelékkel, és indulhat a habzsi - dőzsi. Vigyázat, gyorsan fogy!



Jó étvágyat!

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Tarka bácsi

Cukormentes rumos sport szelet

Ferdinánd tekercs