Szőlős csigatorta


Nem vagyok egy nagy szőlőfan, de végtelen csigafüggésem okán muszáj volt kipróbálnom örök kedvencemet ezzel az alapanyaggal is. A pénteki bevásárlás során nagyon szép szőlőfürtökkel futottam össze, és azonnal tudtam, eljött az ideje annak, hogy elkészítsek egy régen kinézett receptet. Nem volt bonyolultabb az elkészítése, mint egy klasszik kakaós csigáé, csak a töltelék volt más, és ezúttal nem egyedülálló csiguszok születtek, hanem tortaformában tömörültek egymás mellé. Biztos, hogy nem utoljára készítettem ezt a finomságot, mert nagy sikere volt, talán holnap reggelire még marad belőle egy kevés...


Hozzávalók:


Tésztához:



  • 30 dkg liszt

  • csipet só

  • 2 ek cukor

  • 1 db tojás

  • 1,5 dl tej

  • 2 dkg élesztő

  • 5 dkg olvasztott vaj + a lekenéshez


Töltelékhez:



  • 5 ek cukor

  • 1 cs vaníliás cukor

  • 2 tk őrölt fahéj

  • egy kupak citromlé

  • 30 dkg othello szőlő (más is lehet természetesen, én most ebbe a fajtába szerettem bele)


Citrommázhoz:



  • 4 ek porcukor

  • 1 cs vaníliás cukor

  • kevés citromlé


Elkészítés:


Kerítünk egy kelesztő tálat, mehet bele a liszt, a csipet só, a cukor és a vaníliás cukor, szépen összekeverjük őkelméket. Aztán beleütjük a tojást, hozzáadjuk az olvasztott vajat, a tejet, belemorzsoljuk az élesztőt. Ruhaujj felgyűr, tésztát bedagaszt, tiszta konyharuha, 1 óra kelesztés.


A megkelt tésztát lisztezett felületen téglalappá nyújtjuk, megkenjük olvasztott vajjal. Egy kisebb tálkában összekeverjük a cukrot, a vaníliás cukrot, a fahéjat és a citromlevet, majd egyenletesen eloszlatjuk a vajas tésztán. A szőlőt megmossuk, lecsepegtetjük, és a változatosság kedvéért szintén egyenletesen eloszlatjuk a cukros cuccon és az egészet szorosan feltekerjük, mint a bejglit. 


Egy tortaformát enyhén bevizezünk (hogy ne ragadjon majd le a sütink alja), kibéleljük a sütőpapírral. A szőlős tésztahurkát nyolc részre vágjuk, és a darabokat szépen egymás mellé sorakoztatjuk a tortaformában. Tiszta konyharuha, 30 perc kelesztés. Ezután már tolhatjuk is be a 180 fokra előmelegített sütőbe, ahol 180 fokon kb. 30 alatt készre sütjük (tűpróba!).


Egy citrommázzal még adósok vagyunk magunknak és az ízlelőbimbóinknak, dobjuk is gyorsan össze. Ez a munkafolyamat sem túl bonyolult, annyi csak a dolgunk, hogy egy kisebb tálkában összekeverjük a porcukrot a vaníliás cukorral, és annyi citromlével, hogy egy sűrűbb állagú massza legyen a végeredmény, majd ezzel az eleggyel egyenletesen meglocsoljuk a csiguszokat. Ennyi készen vagyunk, szeletelünk, habzsolunk. Vigyázat, gyorsan fogy!



Jó étvágyat!

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Tarka bácsi

Cukormentes rumos sport szelet

Ferdinánd tekercs