Almás pités fahéjas csigatorta


Ez lesz abból, ha az ember lánya nem tudja eldönteni, hogy almás pitét vagy fahéjas csigát süssön. Mert miért ne lehetne mindkettő, nem igaz? Az ötlet nem saját, a Street Kitchen-en találkoztam vele, és azonnal eszembe jutott, amikor szép almák mosolyogtak rám reggel a Sparban. Azonban ahogyan az lenni szokott, az alaprecept alkotás közben picit módosult, reszelt alma lett az almakockák helyett és nekem nagy csigák kellettek, nem picik, de a lényeg az, hogy ez a hibrid finomság nagyon ütős lett. Imádás van és habzsi-dőzsi a köbön.


Hozzávalók:


Tésztához:



  • 2 dl tej

  • 5 dkg élesztő

  • 3 nagy csipet cukor

  • 25 dkg finomliszt

  • 25 dkg kenyérliszt

  • 2 db tojás

  • 1 db tojássárgája

  • 5 dkg olvasztott vaj


Fahéjas töltelékhez:



  • 9 dkg olvasztott vaj

  • 18 dkg cukor

  • 2 nagy ek őrölt fahéj


Almás töltelékhez:



  • 5 db nagy alma

  • 6 ek cukor

  • 3 tk fahéj


Elkészítés:


Igazából semmi extra munkafázis nincs, fahéjas csigákat gyártunk, amelyeket tortaformában megsütünk, és a közepére fahéjas - cukros reszelt almát halmozunk. Meglepően kevés melóval lehet nagyot villantani ezzel a látványos finomsággal.


Kezdetnek összedobunk egy sima csigatésztát. A tejet meglangyosítjuk egy kisebb tálban, mehet bele a cukor, belemorzsoljuk az élesztőt, felfuttatjuk (kistányért borítunk a tetejére, és szépen türelmesen megvárjuk, amíg felhabosodik a teteje). Egy kelesztőtálba szórjuk a liszteket, hozzáadjuk a tojásokat, a tojássárgáját, az olvasztott vajat, az élesztős tejet. Ruhaujj felgyűr, tésztát bedagaszt. Tiszta konyharuha, 30 perc pihi.


A megkelt tésztát lisztezett felületen kinyújtjuk. Egy kisebb tálban összekeverjük a fahéjas töltelék hozzávalóit, és egyenletesen eloszlatjuk a tésztán, majd bejgliszerűen feltekerjük. A tésztából csigákat vágunk (kedv és ízlés szerint lehet sok kicsit vagy kevés nagyot, én az utóbbira szavaztam). Egy tortaformát picit bevizezünk (hogy ne égjen majd le a süti alja), sütőpapírt teszünk az aljára, a szélét kivajazzuk. Az almákat meghámozzuk, lereszeljük, hozzáadjuk a cukrot és a fahéjat, majd jól összekeverjük. És már csak rétegeznünk kell: a tortaforma aljára halmozzuk a csigák felét, azokon egyenletesen eloszlatjuk a reszelt almát (érdemes jól kinyomkodni, hogy minél kevesebb levet eresszen), majd mehet rá a csigák másik fele. Mivel mind a fahéjas töltelék, mind az almás cucc eléggé folyós, annak érdekében, hogy utána ne kelljen sütőt pucolnunk, célszerű alufóliával befedni a tortaformát, majd egy nagyobb tepsire tenni, és így betolni a sütőbe:



180 fokon kb. 30 perc alatt készre sütjük (tűpróba!), kihűtjük, porcukorral megszórjuk, szeleteljük, habzsoljuk.


Jó étvágyat!

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Tarka bácsi

Cukormentes rumos sport szelet

Ferdinánd tekercs