Almás vánkos


Almás lepénynek indult, csak nem olvastam végig a receptet és ez lett belőle. Az egész úgy kezdődött, hogy apukám barátnőjének a lánya almás lepényt sütött, én pedig beleszerettem a fotóba és az ötletbe. Mivel úgyis volt itthon néhány alma, ami az utolsókat rúgta, viharsebesen elkértem a receptet és epedve vártam a hétvégét, hogy nekiállhassak a sütésnek. Aztán ma délelőtt nekiálltunk alkotni apukám barátnőjével a konyhában, több minden készült egyszerre, és almás cucc egy pöttyet kiesett a látómezőmből. Így aztán, amikor oda jutottunk, hogy elkészült a töltelék, és össze kellett állítani a sütit, kiderült, hogy erősen benéztem a receptet és hirtelen improvizálni kellett. Némi brainstorming után megszületett az almás vánkos, amiről nem tudtuk, hogy milyen lesz, csak reméltük a legjobbakat. Azóta már csak mutatóban van belőle, viharsebesen fogy...


Hozzávalók:



  • 4 db alma

  • 8 ek cukor

  • 3  cs vaníliás cukor

  • 2 tk fahéj

  •  1 db tojás a tetejére

  • 1 csomag leveles tészta


Elkészítés:


Meglepően egyszerűen elkészíthető finomság, néhány hozzávalóból elkészítve. Az almákat meghámozzuk, apróra vágjuk. Egy nagyobb lábosba tesszük, hozzáadjuk a cukrot, a vaníliás cukrot és a fahéjat. Közepes lángon addig pároljuk, amíg az alma megpuhul.


A leveles tésztát kitekerjük, az egyik felére halmozzuk az almás töltelék nagy részét (egy keveset félreteszünk a díszítéshez), majd ráhatjuk a másik felét. Hat egyenlő nagyságú négyzetre vágjuk, a darabok oldalát jól összefogjuk (hogy ne menjen ki belőle a töltelék), majd villával végignyomkodjuk a széleit. Tepsire sorakoztatjuk őket, megkenjük a felvert tojással, a tetejükre teszünk egy pici almás tölteléket. És ennyi, készen vagyunk, már tolhatjuk is befelé a 180 fokra előmelegített sütőbe, ahol kb. 20 perc alatt készre sütjük őket (tűpróba!). Langyosra hűtjük és már indulhat is a habzsi-dőzsi. Nagy kedvenc lett nálunk:-)



Jó étvágyat!

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Tarka bácsi

Cukormentes rumos sport szelet

Ferdinánd tekercs