Mákos és diós kalács


Süssünk mákos és diós kalácsot! Fonottat? Nem, sima kalácsot. Bejglit? Nem, mondom, hogy sima kalácsot! Lövésem sem volt, mire gondol apukám barátnője, aztán a net segítségével tisztáztuk a dolgot, és mivel nekem ez eddig kimaradt az életemből, mindjárt jól ki is találtuk, hogy ezt most megsütjük. Aztán, ahogyan az nálunk lenni szokott, picit változtattunk a recepten itt-ott, és kíváncsian vártuk, mi fog kisülni belőle. Nos, egy nagyon finom kalács lett a végeredmény, ami tényleg nem bejgli, de nem is fonott kalács, hanem egy jó nagymama-féle kis mákos-diós kalács. Ezt is felvettük a családi kedvencek listájára:-)


Hozzávalók:


Tésztához:



  • 60 dkg liszt

  • 15 dkg vaj

  • 2,5 dl tej

  • 5 dkg cukor

  • 1 reszelt citrom héja (ennek hiányában nálam egy kupaknyi citromlé)

  • 1 cs vaníliás cukor

  • 2 db tojás

  • 1 csipet só

  • 5 dkg élesztő


Mákos töltelékhez:



  • 30 dkg mák

  • 20 dkg cukor

  • 2 cs vaníliás cukor

  • egy löttyintésnyi citromlé

  • 2 dl tej


Diós töltelékhez:



  • 30 dkg darált dió (apukám darálta személyesen!)

  • 15 dkg cukor

  • 1 cs vaníliás cukor

  • 1,5 dl tej


Tetejére:



  • 1 db tojás


Elkészítés:


Nem éppen két perc ennek a finomságnak az elkészítése, de nem túlságosan bonyolult, főként a kelesztések miatt tart sokáig. Fogjunk is hozzá gyorsan, mielőtt meggondoljuk magunkat. A tésztához először meglangyosítunk a mikróban 1 dl tejet, hozzáadunk 1 tk cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt, lefedjük és felfuttatjuk. Egy nagy tálba tesszük a lisztet, belekockázzuk a vajat, elmorzsoljuk vele. Mehet hozzá a cukor, a vaníliás cukor, a citromlé, a tojások, a maradék tej és végül az élesztős tej. Ruhaujj felgyűr, tésztát begyúr. Tiszta konyharuha, 80 (!) perc kelesztés (jó munkához idő kell ugyebár).


Amikor megkelt a tészta, elkészítjük a kétféle tölteléket. Nem túl bonyolult, mindkét esetben összekeverjük a hozzávalókat, olyan sűrűnek kell lenniük, hogy rá tudjuk kenni a tésztára. A tésztát kettéosztjuk, először az egyik felét nyújtjuk ki, egyenletesen elosztjuk rajta a tölteléket, szorosan feltekerjük, mint a bejglit, ráügyeskedjük egy sütőpapírral borított tepsire. A másik darab tésztával ugyanezt tesszük, majd mindkettőnek a tetejét megkenjük a felvert tojással. Fél óra kelesztés, aztán mehet az egész a 180 fokra előmelegített sütőbe, ahol kb. 20 perc alatt készre sütjük (tűpróba!). Langyosra hűtjük, szeleteljük, behabzsoljuk. Ilyen mocsok időben ilyen lélekmelengető nasi kell a kis lelkünknek.




Jó étvágyat!

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Tarka bácsi

Cukormentes rumos sport szelet

Ferdinánd tekercs