Mákos guba vaníliasodóval


Programon kívüli program. Apukám barátnője nevezte el így ezt a finomságot, ugyanis egyáltalán nem volt tervbe véve hétvégén az elkészítése. Azonban a szombati vacsoránál valahogy szóba került a mákos guba, és amikor közöltem, hogy amúgy van 4 korpás kiflink, amit fel lehetne használni hozzá, már el is dőlt a vasárnapi desszert sorsa. Habár úgy gondoltam, hogy az itthon leledző kiflimennyiség csak egy kis adaghoz lesz elég, végül mégis sikerült egy teljes sütőtálra valót készíteni belőle (a titok az, hogy vékony szeletek készültek), aminek elég gyorsan lába kélt, nem is értem miért....


Hozzávalók:


Mákos guba



  • 4 db (korpás) kifli

  • 7 dl tej

  • 2 cs vaníliás cukor

  • 4 db tojássárgája

  • 20 dkg darált mák (apukám darálta személyesen!)

  • 10 dkg cukor

  • 10 dkg porcukor


Vaníliasodó



  • 2 db tojássárgája

  • 3 ek cukor

  • 2 ek liszt

  • 5 dl tej

  • 1 cs vaníliás cukor


Elkészítés:


A kifliket vékony szeletekre vágjuk.


A tejet egy kis lábosban felmelegítjük.  Egy kisebb tálban habosra keverjük a tojások sárgáját a cukorral és a vaníliás cukorral, majd lassú tűzön hozzákeverjük a tejhez, néhány percig együtt melegítjük, hogy csomómentes végeredményt kapjunk.


Egy másik tálban (éljen a mosogatógép!) összekeverjük a darált mákot és a porcukrot.


Kivajazunk egy sütőtálat. Egy kisebb tálban megforgatunk néhány kiflidarabot a vaníliás tejben, majd a tál aljára sorakoztatjuk őket. Rászórjuk a mákos cucc harmadát, újabb sor tejes kifli, újabb sor mák, egy utolsó sor tejes kifli, aminek a tetejét jól megszórjuk mákkal. És ennyi készen is volnánk, már tolhatjuk is be a 180 fokra előmelegített sütőbe, ahol kb. 20 perc alatt készre sütjük (tűpróba!).


Amíg sül a guba, nem tétlenkedünk, hanem összedobjuk a vaníliasodót. Egy közepes edényben összekeverjük a tojássárgáját, a cukrot és a vaníliás cukrot. Hozzáadjuk a lisztet, csomómentesre keverjük, aztán hozzáadjuk a tejet. Közepes tűzön gőz fölött  néhány perc alatt besűrítjük, és már csak annyi a dolgunk, hogy jól meglocsolgassuk vele a gubát. Egyszerű, de nagyszerű finomság,  az egyetlen hibája az, hogy übergyorsan fogy.



Jó étvágyat!

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Tarka bácsi

Cukormentes rumos sport szelet

Ferdinánd tekercs