Sonkás-zöldborsós sült nudli
Avagy karácsonyi maradékhasznosítás a köbön. Merthogy minden hozzávaló a karácsonyra felhalmozott készletekből való, amelyek most újjászülettek egy isteni finom étekben, amely viharsebesen elkészíthető, ámde mégis különleges ízélményt tud nyújtani. A receptet az aktuális Vidék Íze újságban láttam meg, és amikor végigfutott a szemem a hozzávalók listáján, tudtam, hogy 1. nekem ez kell, nem majd, hanem most, 2. tökéletes lehetőséget ad a hűtőben és a mélyhűtőben sorsukra várakozó maradékok felhasználására. Így történt, hogy a mai nyugis vasárnapon elkészítésre került ez az extrémnek tűnő, valójában pofonegyszerű étel, úgy, hogy saját szánk ízére hangoltuk az alapreceptet. Szeltük, ettük, imádtuk.
Hozzávalók:
- 1 zacskó (50 dkg) mirelit nudli
- 1 nagy fej vöröshagyma
- 20 dkg sonka
- 40 dkg mirelit zöldborsó
- 4 dl főzőtejszín
- 1,5 dl tej
- 4 db tojás
- 6 evőkanál vaj
- szerecsendió
- só, bors
- tetejére: reszelt parmezán
Elkészítés:
A sonkát vékony csíkokra, a vöröshagymát karikára vágjuk. Ezzel az előkészületekkel meg is volnánk, térjünk rá a lényegi tevékenységekre. Egy nagy serpenyőben felolvasztjuk a vajat, megdinszteljük rajta a hagymát és a sonkát (Bónusz tipp: mi a reggelire kisütött sonka serpenyőjében végeztük el ezt a fázist, így adtunk még egy ízbombát a finomsághoz). Mehet hozzá a nudli és a mirelit borsó, összekever, fedővel lefed, néhány percig együtt süt.
Közben egy nagyobb tálat ragadunk és gyorsan összekeverjük benne a tojásokat, a főzőtejszínt és a tejet. Sózzuk, borsozzuk, szerecsendiót reszelünk bele, bőszen kóstolgatjuk, amíg elég ízesnek minősítjük.
Egy sütőtálat kivajazunk, az aljára teszünk egy keveset a tojásos elegyből, majd reáhalmozzuk a nudlit keveréket, egyenletesen meglocsoljuk a maradék tojásos cuccal, és már toljuk is be a 180 fokra előmelegített sütőbe, ahol kb. 40 perc alatt készre sütjük. Ha langyosra hűlt, szeleteljük, megszórjuk reszelt parmezánnal és gátlások nélkül irigyeljük magunkat őfinomságáért.
Jó étvágyat!
Megjegyzések
Megjegyzés küldése