Sült répa


Nem fogadtunk meg semmit látványosan az új évre, de szép csendben úgy döntöttünk családilag, hogy lassan, de biztosan egészségesebb életmódra váltunk. Ennek keretében került kivitelezésre ez az egyszerű, ámde nagyszerű finomság, amelynek ötlete akkor született meg, amikor rájöttünk, hogy pöttyet túltoltuk a beszerzett sárgarépa mennyiségét, és valami nem hízlalót szerettünk volna összeütni apukám párjával a fölös darabokból. Mivel a mai nap a spájztakarításról szólt (az ember lánya nem is gondolná, milyen kemény meló ez, szerencsére, mert különben sohasem állna neki), így csak pár percünk jutott az alkotásra, de ez is elég volt ahhoz, hogy ezt habkönnyű finomságot eszegessünk munka közben csoki helyett. Új családi kedvencet avattunk.


Hozzávalók:



  • 80 dkg sárgarépa

  • 1 dl olívaolaj

  • 3 gerezd fokhagyma


  • bors

  • szárított petrezselyem


Elkészítés:


Mindjárt az elején túlesünk a legfárasztóbb munkafázison: megpucoljuk a sárgarépákat és nagyobb darabokra vágjuk. Belesorakoztatjuk őkelméket egy sütőtálba. Egy kisebb tálban összekeverjük az olívaolajat, sót, borsot, hozzáreszeljük (vagy zúzzuk) a fokhagymát, mehet hozzá némi szárított petrezselyem (kóstoljunk, és állítsuk be a kedvünkre való ízt).


És már csak annyi a dolgunk, hogy jól meglocsoljuk a sárgarépadarabokat az olajos cuccal  - nem kell az egész, csak annyi, hogy ne tocsogjon a sütő alján a lé - , beleforgatjuk, hogy mindenhol egyformán kerüljön rájuk. Meló ezzel letudva, letakarjuk fóliával,  és már tolhatjuk is befelé őkelméket a 180 fokra előmelegített sütőbe, ahol kb. 40 perc alatt készre sütjük őket. Akkor jó, ha teljesen megpuhul a répa, aztán levesszük a fóliát és még kb. 5 percig sütjük. Langyosra hűtjük, és már rá is vetjük magunkat. Vigyázat, gyorsan fogy! Célszerű helyből dupla adagot készíteni.



Jó étvágyat!


 

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Tarka bácsi

Cukormentes rumos sport szelet

Ferdinánd tekercs