Töltött karaj krumplisalátával
A szilveszteri vacsoránk nagyon jól sikerült. Főleg ahhoz képest, hogy félig hirtelen felindulásból született. Mivel a kutyus miatt szűk családi körben búcsúztattuk az óévet (a felelős gazdi helye petárdázás és tűzijáték idején a hűséges eb mellett van, házon kívüli buli ilyenkor storno, ez bizony ezzel jár), ezért volt időnk és energiánk a konyhában tüsténkedni. A töltött karaj már egy napja pácolódott a sorsára várva, a mellé szánt párolt káposzta is készen volt már, amikor szilveszter reggel egészségügyi séta gyanánt elnéztünk a piacra, ahol szembejött velünk egy szép adag kifliburgonya. Erről pedig apukám párjának az jutott eszébe, hogy össze kellene dobni egy krumplisalátát, mert ilyen még nem volt. Nosza, beszereztük a hozzávalókat, neki is estünk rögvest, pár órát hagytuk állni, délután betoltuk a sütőbe a töltött karajt, és voilá, már készen is volt az estebéd. Szép lezárása volt az óévnek, hogy újult erővel fussunk neki az újnak.
Hozzávalók:
Töltött karajhoz:
- 1 szép nagy karaj
- 1 szép szál kolbász
- húspuhító só
- sertéshús fűszerkeverék
- sör
Krumplisalátához: (ez egy hatalmas adag, nyugodtan lehet felezni a mennyiséget)
- 2 kg kifliburgonya
- 3 db nagy lilahagyma
- 2 db nagy vöröshagyma
- 2 l víz
- só
- őrölt bors
- olaj
- 3 ek ecet
- 6 ek cukor
Elkészítés:
A karajt célszerű egy napig pácolni, ezért ezzel kezdjük a melót. A hentesnél veszünk egy szép nagy karajt, megkérjük, hogy szúrja fel nekünk. Ezután jön a furmányos rész, bele kell varázsolni a kolbászt a husiba. Apukám párjának praktikája: a felszúrt húst sodrófával kitágítjuk, majd ügyesen belecsúsztatjuk a kolbászt. Ezután mindegyik oldalát alaposan bekenjünk húspuhító sóval, majd ugyanezt előadjuk a sertéshús fűszersóval. A bepácolt karajt egy napra hűtőbe tesszük. Másnap már csak annyi a dolgunk, hogy takaréklángon égő sütőben kb. 2,5 óra alatt készre süssük, miközben buzgón locsolgatjuk a páclével és sörrel.
A krumplisaláta eléggé macerás cucc, de megéri a fáradtságot, mert isteni finom étek. A kifliburgonyákat enyhén sós vízben félkeményre főzzük, leszűrjük, kihűtjük, meghámozzuk, karikára vágjuk. A vörös - és lilahagymákat megpucoljuk és csíkokra vágjuk. Fogunk egy nagy tálat, egymásra rétegezzük a krumpli és hagymaszeleteket. Ha ezzel megvagyunk, jöhet a salátalé. Egy nagy tálba vizet teszünk, sózzuk, borsozzuk, mehet hozzá kevés olaj, majd ecet és cukor. Összekeverjük, és beállítjuk az ízeket. És ennyi, készen is vagyunk, már csak óvatosan rá kell önteni a salátalevet a türelmesen várakozó krumplisalátára és elküldjük pihizni őkelmét a spájzba legalább 2 órára, hogy összeérjenek az ízek. Mennyei lakoma lett a végeredmény
!
Jó étvágyat!
Megjegyzések
Megjegyzés küldése