Csokis-diós banánkenyér


Nincs világvége, ha egy pöttyet elég a sütőben a süti teteje, ilyenkor egy kicsit kreatívkodni kell, és máris be lehet gyűjteni az elismerő pillantásokat a szép küllemért, amit minimál ráfordítással varázsolni lehet a kiinduló állapotból. Velem konkrétan az történt, hogy amikor kivettem a sütőből a banánkenyeret, kicsit fekete volt a teteje és az oldala a sütinek, így valamit viharsebesen ki kellett találnom, hogy ínycsiklandozóvá tegyem őkelmét. Körülnéztem a spájzban és a mélyhűtőben, és máris megszületett a megoldás: tortabevonóból csokiréteg kerül a fekete rétegtől gondosan megtisztogatott felületre - mocsok meló, de ez van - , majd a tetejére egész dió és darált dió (ez utóbbi apukám párjának ötlete volt). Pár perc és íme, a kissé elcsúfult sütiből igazi szépség lett, amiből már alig van mutatóban. Ahhoz képest, hogy egyáltalán nem terveztem semmit sütni a hétvégén - a gyümisaliból kimaradt banánnal kellett valamit kezdeni, és mivel jól meg vagyok fázva, ezúttal csak valami gyors összedobós jöhetett szóba, így az aktuális Vidék ízében talált banánkenyér receptre esett a választásom némi töprengés után - , egész jó eredmény szerintem.


Hozzávalók:


Tésztához:



  • 2 db banán

  • 1 ek citromlé

  • 4 db tojás

  • 15 dkg puha vaj

  • 15 dkg barna cukor

  • 1 tk mézeskalács fűszer

  • 25 dkg liszt

  • 1 csipet só

  • 1 csomag sütőpor

  • 10 dkg durvára vágott dió


Tetejére:



  • 1 nagy tábla tortabevonó

  • egész dió

  • darált dió


Elkészítés:


A banánkenyérben az a jó, hogy percek alatt összedobható és gyakorlatilag bármivel variálható. Ezúttal a mélyhűtőben talált dió lett a főszereplő, de a mézeskalács fűszernek köszönhetően isteni illatokban úszott a konyha, miközben sült a finomság. Na de elég a szócséplésből, melózzunk! A banánokat meghámozzuk, egy kisebb tálba karikázzuk, meglocsoljuk a citromlével, majd botmixert ragadunk és annak rendje és módja szerint pürésítjük. A tojásokat szétválasztjuk, a fehérjéből habot verünk.  A puha vajat habosra keverjük a cukorral és a mézeskalács fűszerrel. Ezután egyenként hozzákeverjük a tojások sárgáját. Egy másik tálban összekeverjük a lisztet, a sütőport és a sót, majd hozzáadjuk a durvára vágott diót is. És már csak annyi a dolgunk, hogy a vajas elegyhez előbb hozzákeverjük a banánpürét, majd  felváltva hozzáadjuk a lisztes cuccot és a fehérjehabot, végül a tésztát egyenletesen eloszlatjuk egy sütőpapírral bélelt püspökkenyér formában, betoljuk a 180 fokra előmelegített sütőbe, ahol kb. 45 perc alatt készre sütjük (tűpróba!).


A kihűlt sütit sütőpapíros tálcára tesszük, majd nekiállunk a díszítésen ügyködni. A tortabevonót kevés étolajjal gőz fölött megolvasztjuk, majd szépen bevonjuk vele a süti tetejét és oldalát. Ezután szabadon szárnyalhat a fantáziánk, én egész dióval dekoráltam a tetejét, de kinek mi tetszik. Hamar megvan, isteni finom, és remekül fel tud dobni egy unalmas hétvégét. Vigyázat, gyorsan fogy!



Jó étvágyat!

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Tarka bácsi

Cukormentes rumos sport szelet

Ferdinánd tekercs